PINKY - Záchranná stanice pro veverky :: www.veveratka.cz

PINKY :: Záchranná stanice pro veverky - www.VEVERATKA.cz



PINKY :: záchranná stanice pro veverky


Naší záchrannou stanicí za 16 let existence (od roku 2008 do konce roku 2023) prošlo 1.363 nalezených veveřátek z celé České republiky. Naposledy, v roce 2023, jsme přijali 53 veverčích mláďat.

Najdete nás i na Facebooku tady

Bilanční zprávu o naší práci v roce 2023 najdete tady

Podrobnosti o naší knize "Veveřácká kronika" i informace jak si ji objednat najdete tady

Videoprofil zakladatelky záchranné stanice Katky Soukupové, natočený Nadací Karla Janečka, si spustíte tady. Související profilový článek na iHNED najdete tady

Půlhodinovou reportáž o naší záchranné stanici odvysílal v cyklu "Dobrá vůle" v červnu 2018 Český rozhlas. Pustit si ji můžete tady

Šestiminutovou reportáž o naší záchranné stanici odvysílala v září 2018 Česká televize v pořadu "Gejzír". Pustit si ji můžete tady

Knížka Veveřácká kronika má i svou vlastní stránku na Facebooku tady

Popularizační článek "Opravník obecně oblíbených omylů o veverkách" jsme napsali před několika lety pro časopis Naše příroda s jednoduchou motivací - doložit, že téměř vše, co si lidé myslí o veverkách, je ve skutečnosti úplně jinak. Najdete ho tady

Aktuální zpravodajství ze stanice s fotografiemi najdete po kliknutí na odkaz "Zprávy ze stanice" v tomto sloupku níže.








Veveřácká kronika




Malá Pinky

(11.10.2015 - 11:13)
Už rok a čtvrt téměř denně pozorujeme veverčí "slečnu", na jaře 2014 nalezenou v Říčanech, kterou jsme po vyléčení a dokrmení loni v létě vrátili do přírody nikoliv na některém z našich lesních výpustných míst, ale přímo na zahradě, v areálu záchranné stanice. Rezavá samička se po vypuštění usídlila v sousedním akátovém lesíku, bez problémů přežila zimu a letos úspěšně porodila a vychovala dva vrhy mláďat. Na čtyřech snímcích ze září je Malá Pinky společně s jedním ze svých potomků z letního vrhu, hnědým klukem s rezavým lemováním bříška. Malá Pinky dodává svému potomkovi odvahu ke zdolání více než deset metrů dlouhého visutého dřevěného mostu, spojujícího prostor mezi dvěma stromy (lípou a ořešákem) na zahradě. Snímky dokladují, že 8 týdnů staré mládě je velikostně pro laického pozorovatele snadno zaměnitelné s dospělou veverkou, i když je stále ještě kojené mateřským mlékem a bez péče matky by se o sebe samo nedokázalo postarat.

Vlevo Malá Pinky (s vystouplými bradavkami od kojení) dodává 8 týdnů starému potomkovi odvahu ke vstupu na visutý dřevěný most. Malá Pinky poodběhla po mostu o kousek dál a čeká, zda se veverče dá do pohybu za ní. Mládě se bojí vyběhnout do otevřeného prostoru, a tak se k němu matka vrací zpět. Přítomnost matky dodala dvouměsíčnímu mláděti odvahu a to konečně vykročilo na visutý dřevěný most spojující dva stromy na zahradě.

Poslední sirotci roku 2015

(04.10.2015 - 12:23)
V letech, které začínají výjimečně teplou zimou, stihnou některé veverčí matky porodit ne dvakrát (jak je u veverek obvyklé), ale třikrát. Mláďata z těchto vzácných třetích vrhů dorůstají až na podzim a jejich nálezy nám prodlužují "záchranářskou sezónu" někdy dokonce až do října. Přesně to je případ dvou posledních letošních nalezenců (s pořadovými čísly 116 a 117), veverčí holčičky objevené před týdnem v Mirošovicích a kluka, kterého jsme si včera přivezli z Chotouně (od Jílového u Prahy). Obě mláďata si bohužel při pádu z výšky těžce poranila hlavu - zatímco u holčičky je již jasné, že následky zranění jsou trvalé a do přírody se nevrátí, u šest týdnů starého veveřího kluka je na prognózu ještě brzy. I kdyby se ale černý klučina (s rezavým lemováním bříška) uzdravil, vzhledem k jeho nízkému věku a pokročilému ročnímu období by přes zimu stejně zůstal u nás a zpátky do lesa by šel až na jaře.

Šest (a kousek) týdnů starý veverčí kluk nalezený 3. října v Chotouni Ranní krmení pravděpodobně posledního nalezence roku 2015, veverčího kluka z Chotouně Vlevo veverčí kluk z Chotouně, vpravo dvouměsíční holčička z Mirošovic, která se k nám dostala s těžkým úrazem hlavy s trvalými následky Vlevo veverčí kluk z Chotouně, vpravo dvouměsíční holčička z Mirošovic, která se k nám dostala s těžkým úrazem hlavy s trvalými následky

Blonďák

(28.09.2015 - 11:33)
Samečka Albyho jsme si přivezli na jaře z Prahy, z jízdárny Quo Vadis v Hloubětíně, kde vypadl při vichřici z hnízda v koruně vysokého topolu. Alby nás od počátku uchvátil svou vzácnou béžově-vanilkovou barvou srsti (setkáváme se s ní jen jednou za několik let), a proto jsme se nakonec rozhodli vypustit ho v srpnu nikoliv na některém z našich lesních výpustných míst, ale přímo na zahradě, v areálu záchranné stanice. K naší velké radosti se Alby po vypuštění nikam neodstěhoval, ale zabydlel se v nejbližším okolí a nejčastěji přespává v hnízdě postaveném v koruně staré hrušky přímo na zahradě. Protože právě teď dozrávají vlašské ořechy, denně ho vídáme při jejich sklízení a při dalších typických činnostech, kterými divoké veverky tráví den. Jak dokazují snímky z tohoto týdne, s tím, jak dospěl a zesílil, jeho unikátní barva ještě víc vynikla. Jen pro zajímavost - tři Albyho snímky z dětství, z kojení, si můžete prohlédnout ve fotosadě "Větrná mláďata" na našem webu Veveřátka tady (http://www.veveratka.cz/zprava/625-vetrna-mladata.html).

Sedmdesát v lese

(13.09.2015 - 12:11)
Po včerejším ranním vypouštění jsme počet letos vypiplaných a do přírody vrácených veverčat zaokrouhlili na 70. Bylo to letošní páté vypouštění a čeká nás už jen jedno, na začátku října. Mezi šestnácti včera vypuštěnými veverčaty byla i dvě, o nichž jsme zde podrobně psali - veveří holčička, kterou poklobala straka a hluboké rány ve slabinách měla plné muších larev (viz zpráva "Mouchám navzdory" z 26. července) a těžce podvyživená holčička, která po smrti matky přežila sama v hnízdě 6 dní bez potravy (viz zpráva "Hladovkářka" z 19. července). Léčba a rehabilitace obou byla úspěšná a před vypuštěním byly obě v takové kondici, že by na nich nikdo nepoznal utrpení, kterým si před dvěma měsíci prošly. Obě veveří holčičky připomínáme jejich "dětskými" snímky a přidáváme i fotografii "poslední večeře", zachycující společné hodování sedmi tříměsíčních veverčat den před jejich návratem do přírody.

Včera jsme do přírody ve věku tří měsíců vrátili uzdravenou veverčí holčičku, která se k nám dostala ve věku tří týdnů se zanícenými ranami ve slabinách, z nichž jsme vytahali více než třicet muších larev. Psali jsme o ní ve zprávě ´Mouchám navzdory´ z 26. července. Včera jsme do přírody ve věku tří měsíců vrátili uzdravenou veverčí holčičku, která se k nám dostala ve věku čtyř týdnů totálně podvyživená a na pokraji smrti hladem, protože po smrti matky přežila sama v hnízdě 6 dní bez potravy. Psali jsme o ní ve zprávě ´Hladovkářka´ z 19. července. ´Poslední večeře´ aneb společné hodování sedmi tříměsíčních veverčat den před jejich návratem do přírody. Na výpustné místo jsme jich včera odvezli 16. Pohled do korun stromů na výpustném místě, kde jsme včera do přírody vrátili 16 veverčat. Výpustná místa jsou vybavená budkami, krmítky s potravou a dostatkem vody, aby první noci po vypuštění měla veverčata v případě potřeby kde přespat a přikrmit se.

Milión ku jedné

(30.08.2015 - 12:34)
Některé náhody se vzpírají jakékoliv představitelné míře pravděpodobnosti. V úterý 11. srpna nám několik minut po sobě ohlásili nález malého veverčete nejprve z Vrchlabí, a poté dalšího z Jablonce nad Nisou. Po jejich převozu k nám jsme s překvapením zjistili, že obě mláďata jsou takřka stejně stará, cca dvoutýdenní. Protože takto maličká mláďata se nacházejí opravdu jen velmi vzácně, působil nález dvou takových v jeden a týž den ve městech vzdálených cca 50 kilometrů od sebe opravdu neuvěřitelně. Přesný věk u takto malých mláďat lze vždy dopočítat až zpětně, ve chvíli, kdy veverčata dorostou do věku 28 dní a rozlepí se jim oči. K tomu došlo v tomto týdnu, kdy nejprve otevřela oči holčička z Jablonce nad Nisou a o pouhý den později i klučina z Vrchlabí, takže jsme mohli zpětně spočítat jejich věk v den nálezu na 12 a 13 dní. Za necelé tři týdny u nás se oba sirotci proměnili z droboučkých holátek o velikosti krabičky od sirek v elegantní veverčata a svou váhu ztrojnásobili z cca 35 na 100 gramů. Oba mrňousy teď čekají ještě dlouhé 4 týdny ručního krmení náhražkou mateřského mléka, než budou schopná přijmout pevnou stravu.

Vlevo veverčí holčička z Jablonce nad Nisou, vpravo klučina z Vrchlabí. Za necelé tři týdny u nás se proměnili z droboučkých holátek o velikosti krabičky od sirek v elegantní veverčata a ztrojnásobili svou váhu. Před nimi jsou ještě další 4 týdny ručního krmení náhražkou mateřského mléka, než budou schopná přijmout pevnou stravu. Veverčí holčička z Jablonce nad Nisou po necelých třech týdnech u nás. Poprvé na svět se po rozlepení očí podívala před třemi dny a je vzorový jedlík. První setkání nových ´sourozenců´ po převozu k nám (12.8.). Tehdy jim bylo pouhých 12 a 13 dní, vážili 33 a 40 gramů a právě jim začala narůstat srst. Obě mláďata dnes (30.8.) po ranním krmení, ve věku 31 dnů.

Ze života záchranářů

(16.08.2015 - 18:56)
Zatím nejdelší letošní "veverčí" výjezd jsme absolvovali v noci na dnešek - vedl od nás (tedy od Kolína v Polabí) až do Veselí nad Moravou na jižní Moravě a měřil (tam a zpátky) 508 kilometrů.
Veverčí holčička, kterou včera večer našla v parku bezvládně ležící na zemi paní Lovecká, byla stará necelých 6 týdnů, jde tedy o "kojence", který by bez lidské pomoci stoprocentně zahynul. Protože naše specializovaná záchranná stanice má kapacitu cca 100 mláďat ročně, a v celé ČR se veverčat najde více než dvojnásobek, přednostně si z těch nejvzdálenějších krajů bereme pouze mláďata pod 4 týdny věku (o něž je péče nejnáročnější), a ta starší obvykle "přenecháváme" síti profesionálních všeobecných záchranných stanic ČSOP, kterých je cca 30 a kompletně svou působností pokrývají území celé ČR. Když ovšem nálezkyně veverčete, paní Lovecká, zavolala (podle naší rady) do všeobecné záchranné stanice v Buchlovicích (na jejímž spádovém území Veselí nad Moravou leží), tamní "profesionální záchranář" ji arogantně odbyl s tím, že má mládě odnést tam kde ho našla, protože se prý o sebe postará samo.
Nehoráznost této rady je neuvěřitelná - 6 týdnů staré ztracené mládě (v tomto věku ještě ani nemá prořezané horní zuby) totiž ještě nejméně 2 týdny není schopné přijmout jinou potravu než mateřské mléko (či jeho náhražku), takže bez pomoci od člověka zemře hlady či ho vzhledem k jeho omezené schopnosti pohybu rychle zabije první pes, kočka či dravec, který ho bezmocně ležícího na zemi objeví. Rezavá veverčí holčička navíc byla v celkově špatném stavu (z pádu si odnesla těžký otřes mozku a kvůli horkému počasí byla zcela dehydrovaná), takže při její záchraně byla důležitá obrazně řečeno "každá minuta".
Tuto zcela mimořádnou formu zveřejnění absolutně neprofesionálního přístupu konkrétní záchranné stanice volíme i proto, že jde v krátké době už o druhý případ - další, obdobným způsobem záchrannou stanicí Buchlovice odmítnuté 5 týdnů staré mládě (pro změnu nalezené v Hodoníně), jsme k nám totiž přijali před měsícem...
Aktuální stav veverčí holčičky dokumentuje série čtyř snímků, pořízených dnes dopoledne - protože kvůli špatnému zdravotnímu stavu ji zatím nelze přidat k jiným stejně starým veverčatům, dostala do pelíšku alespoň plyšového "sourozence".

Veverčí léto

(09.08.2015 - 12:21)
Stovku máme nadohled - dvě včera přijatá mláďata (třítýdenní klučina nalezený v Jičíně a šestitýdenní holčička nalezená na Konopišti) měla pořadová čísla 98 a 99. Z letos přijatých 99 veverčat jsme již téměř 50 z jarních vrhů vrátili po dokrmení a vyléčení na speciálních výpustných místech zpět do přírody a těch nejmenších, které potřebují ručně kojit, tu momentálně máme 21. Čtveřici dnešních fotografií našich veverčích kojenců jsme vybírali především s ohledem na jejich zábavnost - každá z nich nás spolehlivě dokáže rozesmát.

Dvě rozespalá veverčata předvádějí svou budoucí chloubu - výrazné hlodáky. Velkou popularitu si mezi veverčaty získal darovaný obří plyšový krtek. Pět týdnů stará veverčí holčička se na několik dní nastěhovala do kapsy v břiše plyšové opice. Svůj pelíšek odmítala opustit dokonce i při krmení. Měsíc stará veverčí holčička si převoz z Bělé pod Bezdězem k nám v přepravce v pravém slova smyslu užila...

Mouchám navzdory

(26.07.2015 - 09:56)
Některá veverčí mláďata zažijí po pádu z hnízda na zem opravdu strašlivé věci. Tři týdny starou veveří holčičku (v tomto věku mají veverčata ještě zalepené oči) pravděpodobně poranila a z veverčího hnízda vyhodila straka, která je jedním z plenitelů veverčích hnízd (straky jsou masožravé a dokáží veverčata v hnízdě uklovat). Nalezené veverče totiž mělo ve slabinách dva velké klovance, z nichž se vytvořily více než půl centimetru hluboké zanícené rány. Na veverče, ležící na zemi, poté nakladly svá vajíčka mouchy, z těch se rychle vylíhly larvy a ty nalezly jak do obou ran ve slabinách, tak do ušních otvorů a tlamičky veverčete. Veverče jeho nálezce odevzdal do (v posledních letech skvěle fungující) pražské záchranné stanice v Jinonicích, kde mu ještě před naším příjezdem stihla část muších larev z ran ve slabinách vytahat pečlivá ošetřovatelka Zuzka Pokorná. S čištěním jsme pokračovali u nás a po více než dvou hodinách jsme z ran i zvukovodu postupně pinzetou vytahali dalších více než třicet muších larev, ukrytých v nejhlubších záhybech ran i vnitřku ucha. Po následné důkladné dezinfekci ran, nasazení antibiotik a dalších podpůrných prostředků se zdravotní stav veverčí holčičky stabilizoval a po několika dnech se začala uzdravovat. Jak dokládá poslední ze čtyř snímků, dnes, po třech týdnech u nás, je veverče v plné zdravotní kondici a na hrůzu, kterou prožilo, už dávno zapomnělo.

Tři týdny stará veveří holčička (s ještě zalepenýma očima) po prvním ošetření u nás. Dvě velké, přes půl centimetru hluboké otevřené rány ve slabinách, způsobené pravděpodobně zobákem straky. Ucho během ošetření. Bílé ´tečky´ uvnitř ucha jsou konečky do zvukovodu zalezlých muších larev. V každém uchu jich bylo více než deset. Vyléčená veveří holčička po třech týdnech u nás.

Veverčí krmítko

(22.07.2015 - 13:49)
Jak zde v pravidelných intervalech upozorňujeme, veverkám je vhodné pomáhat nejen v zimě, ale po celý rok. Pro samice je nejnáročnějším obdobím roku jarní a letní těhotenství a zejména kojení, kdy voda (stačí v misce umístěné kdekoliv tam, kde se veverky pohybují) a příkrm může zachránit život jak jim, tak zprostředkovaně i mláďatům. Speciální krmítko pro veverky lze umístit kdekoliv, kde veverky žijí - na strom v zahradě, v parku či v lese. Nepotřebujete k tomu ani žebřík, protože krmítko se připevňuje cca 150 cm od země, aby do něj šla snadno doplňovat potrava. Návod na výrobu krmítka i seznam toho, jak a čím ho plnit, najdete na našem webu (http://www.veveratka.cz/stranka/5-jak-vyrobit-veveri-krmitko.html), dokonalé veveří krmítko lze ale koupit i na e-shopu Zelená domácnost (http://www.zelenadomacnost.com/katalog/77-Domky-budky-krmitka-pro-jezky-veverky-plchy-zaby-Veverky). Konstrukci krmítka s námi Zelená domácnost konzultovala, takže výsledek má pomyslný "atest záchranné stanice Pinky" - je kapacitně dostačující, jednoduše čistitelné a pro divoké veverky takřka neodolatelné, jak dokazují i snímky z našich výpustných míst.

Hladovkářka

(19.07.2015 - 11:33)
Schopnost přežití u veverčat je někdy až neuvěřitelná. Před dvěma týdny jsme přijali měsíc starou veverčí holčičku, nalezenou u Žatce v příšerném zdravotním stavu. S nálezci jsme zpětně rekonstruovali její "příběh" a ukázalo se, že veverčí matka zahynula o šest dní dříve a její mládě zůstalo samo v hnízdě kdesi v nepřístupném prostoru mezi střechou a stropem domu. Až po šesti dnech marného čekání na matku (a potravu v podobě mateřského mléka) se veverčeti podařilo najít otvor ve stropě a zřítilo se z výšky na schody. Zcela vysílené, dehydrované, potlučené a hlady umírající veverčí holčičče, vážicí pouhých 40 gramů (to je méně než polovina standardní váhy v tomto věku), jsme nedávali šanci na přežití, protože u malých veverčat už třetí či čtvrtý den bez potravy kolabují orgány a umírají hlady. Okamžitá intenzivní pomoc, sestávající ze zahřátí, zavodnění, kapaček, nasazení vitamínů a antibiotik a postupného "rozjídání" ale k naší radosti zabrala a po několika dnech se stav veverčete začal prudce zlepšovat. Dnes, po sedmnácti dnech u nás, již veveří holčička dosáhla trojnásobku původní váhy a je na nejlepší cestě k úplnému uzdravení a návratu do přírody. Stav veverčete těsně po přijetí dokumentují první tři snímky, ten poslední zachycuje jeho aktuální podobu z dnešního rána.

Veverče den po přijetí k nám. Z čelního pohledu lze jeho zoufalý zdravotní stav vyčíst jen ze zapadlých očí a celkové apatie. Veverče den po přijetí k nám. I laik zaznamená jeho totální vyhublost, místo 80 gramů odpovídajících věku vážilo polovic. Veverče tři dny po přijetí k nám při krmení. Léčba se začíná projevovat prvním přírůstkem na váze a lesklou srstí. Veverče po sedmnácti dnech u nás. Váží trojnásobek toho co při příjmu a je již téměř k nerozeznání od zdravých mláďat.

Celkem zpráv: 40
<< novější    |    starší >>