PINKY - Záchranná stanice pro veverky :: www.veveratka.cz

PINKY :: Záchranná stanice pro veverky - www.VEVERATKA.cz



PINKY :: záchranná stanice pro veverky


Naší záchrannou stanicí za 16 let existence (od roku 2008 do konce roku 2023) prošlo 1.363 nalezených veveřátek z celé České republiky. Naposledy, v roce 2023, jsme přijali 53 veverčích mláďat.

Najdete nás i na Facebooku tady

Bilanční zprávu o naší práci v roce 2023 najdete tady

Podrobnosti o naší knize "Veveřácká kronika" i informace jak si ji objednat najdete tady

Videoprofil zakladatelky záchranné stanice Katky Soukupové, natočený Nadací Karla Janečka, si spustíte tady. Související profilový článek na iHNED najdete tady

Půlhodinovou reportáž o naší záchranné stanici odvysílal v cyklu "Dobrá vůle" v červnu 2018 Český rozhlas. Pustit si ji můžete tady

Šestiminutovou reportáž o naší záchranné stanici odvysílala v září 2018 Česká televize v pořadu "Gejzír". Pustit si ji můžete tady

Knížka Veveřácká kronika má i svou vlastní stránku na Facebooku tady

Popularizační článek "Opravník obecně oblíbených omylů o veverkách" jsme napsali před několika lety pro časopis Naše příroda s jednoduchou motivací - doložit, že téměř vše, co si lidé myslí o veverkách, je ve skutečnosti úplně jinak. Najdete ho tady

Aktuální zpravodajství ze stanice s fotografiemi najdete po kliknutí na odkaz "Zprávy ze stanice" v tomto sloupku níže.








Veveřácká kronika




Krkonošský masakr

(23.05.2021 - 11:53)
I po čtrnácti letech existence naší záchranné stanice (a po 1.200 veverčatech, která prošla našima rukama) nás stále překvapuje, jak těžké stavy i poranění jsou mláďata schopná nejen přežít, ale i se z nich bez následků vyléčit. Krásným příkladem je veverčí holčička, nalezená na začátku dubna v Martinicích v Krkonoších. V podpaží měla masivní tržnou ránu, způsobenou buď ostrou větví, o níž zavadila při volném pádu z hnízda v koruně stromu na zem či drápem predátora. Tržná rána byla tak rozsáhlá, že veverče mělo celou vnitřní část podpaží doslova staženou z kůže (u člověka by v poměru k jeho velikosti šlo o tržnou ránu cca 40 centimetrů dlouhou). Díky kombinaci rychlého zásahu, důkladného vyčištění rány, antibiotik, další podpůrné léčby a regenerační schopnosti mladého organismu byla už po dvou týdnech rána kompletně vyhojená a potažená novou kůží a dnes, po téměř dvou měsících, je veverčí holčička nejen bez jakýchkoli zdravotních následků, ale v plné formě se v naší obrovské rozběhové voliéře připravuje na návrat do přírody.

Masivní tržná rána v podpaží (u člověka by v poměru k jeho velikosti šlo o tržnou ránu cca 40 centimetrů dlouhou). Necelé čtyři týdny stará (a ještě slepá) holčička těsně po nálezu. Poranění je z tohoto pohledu neviditelné na opačné, vnitřní straně pravé přední nohy.
Už srostlá a novou kůží i srstí pokrytá rána po dvou týdnech od poranění. Vyléčená veverčí holčička po měsíci u nás, před přemístěním do venkovní rozběhové voliéry.

Po útoku predátora

(02.05.2021 - 12:07)
Jedna z nejhorších věcí, jaké mohou veverčata "potkat", je útok kuny na hnízdo. Dvě veverčata na snímcích ho přežila, na rozdíl od jejich matky, která hnízdo bránila a dalších dvou sourozenců. Nebudeme zde podrobně vysvětlovat, proč jsme si útokem kuny na hnízdo jistí (bylo by to dlouhé a spíš na přednášku o tom, co - a jak - lze zjistit z vyzpovídání nálezců i prohlídky místa nálezu) a popíšeme jen hlavní symptom, který přežilá veverčata po útoku kuny na hnízdo mají. Jsou těžce traumatizovaná a doslova k smrti vyděšená, a to nejen těsně po události, ale ještě několik dní poté. Před každým kojením, když pro ně Káťa sahá do přepravky, se jim hrůzný zážitek vrací, stáčejí se na záda a brání se všemi čtyřmi tlapkami před "predátorem". Extrémní plachost a nedůvěra takovým mláďatům vydrží po celou dobu, kdy se o ně staráme a není vyloučeno, že taková zůstanou po celý život. Kromě "pocuchané" psychiky jsou ale obě veverčata, dnes již více než šestitýdenní kluk a holčička, ve skvělé fyzické kondici, nemluvě o nádherné husté srsti, která je pro veverčata z hor (jsou z Benešova u Semil, tedy z podhůří Krkonoš) typická.

Oba sourozenci dnes (neděle 2. května) po ranním kojení, po jedenácti dnech u nás. První trénink šplhu po provaze v kleci, kde sourozenci žijí. Brzy se přestěhují do vnitřní dva metry vysoké voliéry. Místo, kde veverčata popadala z dvacet metrů vysoké borovice (silný kmen bez větví vlevo). Nejméně patnáct metrů se veverčata řítila volným pádem bez naděje, že by jejich pád zbrzdily větve. V pozadí dcery paní Lukešové, které mláďata na zemi objevily. Veverčata z hor (či podhůří) mají vždy hustou srst. Obě krkonošská veverčata se chlubí i výtečnou fyzickou kondicí.

Trocha veverčí intimity

(18.04.2021 - 10:49)
Tentokrát vám nepředstavíme žádné z našich letos zatím dvaceti přijatých veverčat, ale veverku, která naší záchrannou stanicí prošla před dvěma lety. Samička, která dostala zvláštní jméno Mukařov (podle městečka, u nějž byla v lese nalezena), se k nám tehdy dostala coby pětitýdenní ztracené prochladlé mládě a po úspěšném vyléčení a dokojení se vrátila do přírody nikoliv na jednom z našich lesních výpustných míst, ale přímo u nás na zahradě.

K naší radosti se samička usídlila poblíž, v akátovém lesíku a tak už déle než rok sledujeme, jak život v přírodě zvládá. Loni poprvé porodila a úspěšně odchovala mláďata a o svůj letošní první vrh potomků se stará už sedm týdnů. Samička Mukařov má sice hnědou barvu (s rezavým lemováním bříška), tři její letošní potomci (dva kluci a jedna holčička) ale mají kožíšky (po otci) rezavé.

Čtyři Katčiny týden staré snímky zachycují něco, co se fotografovi podaří zachytit jen párkrát za život. Veverčí matka na nich stěhuje svého šestitýdenního potomka z jednoho hnízda do druhého, a protože vykulená holčička to ještě sama nezvládá, matka si ji přitáhne k sobě, sbalí ji do klubíčka pod sebe, jemně ji uchopí do tlamy za bříško a poslední zbytek cesty ji přenese. Na posledním snímku přebíhá Mukařov s holčičkou v tlamce po jednom z dřevěných visutých mostů mezi stromy v zahradě do okapu, protože mláďata tentokrát přestěhovala do hnízda přímo v dutině v dřevěném obložení našeho domu.

Dnes, po týdnu od pořízení snímků, se už všechna tři mláďata vydávají na první průzkumy okolí domu a denně je několikrát vídáme při hrách v korunách okolních stromů. Vidět veverku, kterou jsme vypiplali, po více než roce od jejího úspěšného vypuštění do přírody, je pro nás vždy silně emotivní zážitek, nemluvě o okamžicích, kdy můžeme pozorovat dokonce i mláďata, která zdárně vychovala...

Samička se snaží přitáhnout si k sobě svou šestitýdenní, ještě nešikovnou a kojenou veverčí holčičku. Druhý pokus o uchopení veverčete, na bříšku matky je viditelná (od kojení vystouplá) bradavka. Mládě už má matka sbalené do klubíčka pod sebou a chystá se ho uchopit do tlamičky. Úspěšný přenos šestitýdenního potomka po jednom z visutých dřevěných mostů, spojujících koruny stromů v naší zahradě.

Laurel a Hardy

(29.03.2021 - 07:36)
Určovat stáří veverčat jen podle váhy je nevypočitatelné, pochází-li totiž jedno mládě z dvojčat a jiné ze šesterčat (či sedmerčat), může rozdíl mezi nimi být v měsíci věku až v desítkách gramů. Často se ale váhou i velikostí liší i sourozenci v jednom vrhu - způsobeno je to tím, že některá veverčata jsou už od narození "podtržená" a roli samozřejmě hraje i to, jak šikovně si počínají při kojení matkou, kdy na pomalejší mláďata zbyde mnohem méně mléka než na průbojnější sourozence. Sejde-li se pak někdy u nás dvojice mláďat z různých míst republiky, kdy jedno veverče je s největší pravděpodobností z dvojčat a druhé z hodněpočetného vrhu, lze pořídit snímek, kde obrovský rozdíl ve velikosti doslova udeří do očí.

U "mrňouse" na snímku pak hrálo roli i to, že je o několik dní mladší a že se k nám dostal ve zcela zbědovaném stavu, kdy byl určitě ztracený (a tedy bez krmení) několik desítek hodin a navíc na zemi v mrazivém počasí totálně prochladl, takže už se pohyboval na rozhraní mezi životem a smrtí. Klučina nalezený ve vesnici Přepychy u Opočna byl ve stavu, kdy jsme nevěřili, že přežije a ani dnes, po více než týdnu u nás (a rozsáhlé léčbě včetně antibiotik), zdaleka nemá vyhráno.

To veverčí holčička, nalezená v Panské Habrové u Rychnova nad Kněžnou, je opačný případ - jen s jedním sourozencem dostávala od matky velké množství mateřského mléka a tak narostla do úctyhodné velikosti i váhy. U holčiček se samozřejmě nesluší použít termín "tlusťoučká", a proto tedy napíšeme, že na snímku vypadá spokojeně a blahobytně...

Kromě jedné společné fotografie je na zbylých třech snímcích už jen ztrápený klučík z Přepych. Věříme, že pokud se mu podaří svůj zápas o holý život vybojovat, bude jednou vypadat alespoň trochu podobně jako jeho nová kamarádka.

Při přijetí k nám vážila veverčata 37 a 146 gramů, tedy rozdíl ve váze byl čtyřnásobný Veveřáček nedlouho po nálezu,

Naši letošní první veverčí nalezenci

(14.03.2021 - 16:54)
Stříbrná Skalice, Větrovany u Olomouce, Praha, Velké Popovice, Ústí nad Labem, Nový Bor, Šestajovice... To není náhodný výběr měst či vesnic z Čech a Moravy, ale "položky" z přibývajícího seznamu míst, kam jsme si v předchozích třinácti letech jeli na konci zimy pro úplně první nalezené veverče.
Letos tento pomyslný "souboj" o prvního veverčího nalezence vyhrálo město Dobruška, odkud pocházejí 3 týdny stará veverčí čtyřčata. Ta se k nám dostala po kácení stromů na tamním sídlišti, jehož okolnosti přesně neznáme - nemluvili jsme totiž přímo s jeho aktéry, ale jen se zprostředkovatelkou, u níž se mláďata následně krátce (a za dosti zmatených okolností) ocitla.
Dva veveří kluci a dvě holčičky byli ve slušné zdravotní kondici a i vzhledem k věku (například v porovnání s holátky) by už je v životě mělo čekat jen vše dobré. Před sebou mají 5 týdnů spánku přerušovaného jen kojením (každé 4 hodiny), svět poprvé uvidí za týden, kdy se jim rozlepí oči.
"Termínově" patří náš letošní první veverčí příjem k těm průměrným. Ve statistice předchozích 13 let máme nejranější příjem mláďat zaznamenán 22. února, naopak nejpozději až 21. března.
Na jedné z fotografií je zaznamenaná i krátká "návštěva", kterou veverčata poctila jedna z našich hendikepovaných veverek, devítiletá babička Goldie.


Celkem zpráv: 15
<< novější    |