Diskuzní fórum VEVERATKA

Tuto položku nevyplňujte!
Tuto položku neměňte!
Jméno nebo přezdívka:
E-mail (není nutno vyplňovat):
Domovská stránka (není nutno vyplňovat):
http://
Nadpis:
Text zprávy:
Opište POUZE PÍSMENA » 13FCCC5E
nesprávně vyplněný kód znamená ztrátu příspěvku
Autor příspěvku:
Hledaný výraz:
 
Petr Soukup - ZS Pinky
Ad provaz

lucie: Spise bych vam to vymlouval. Aby si veverka na lano troufla, musi mit prumer nejmene 5 cm, a tim padem bude strasne drahe. Krome toho by lano mezi stromy muselo byt natvrdo vypnute, cehoz neni snadne docilit. Jinak totiz bude mit lano obrovsky vykyv, a veverka se na nem nebude citit bezpecne, takze ho nebude pouzivat. U nas lana jako mosty vubec nepouzivame, vzdy jen drevo, ktere je tak tezke, ze i bez vypnuti (pri proveseni) je most stabilni a navic veverky behaji po dreve, takze je pro ne most neodlisitelny od vetvi. Lana mame jen ve volierach, na hrani a houpani.

22-08-2021 (09:36) 
Lucie
Tlustý provaz (lano)

Dobry den, rada bych na zahrade nekolik mist propojila nad zemi tlustymi lany (nez sezeneme a vysusime nejake pekne vetve). Hledala jsem na webech a jsou ruzne tloustky i materialy. Poradite mi, prosim, jaky mate odzkouseny typ a tloustku? Moc dekuji a zdravim.

21-08-2021 (09:27) 
Petr Soukup - ZS Pinky

Matěj: Jeden patnáctimetrový most tu máme. Problém je ale v tom, že při té délce je hodně těžký, takže je složité ho při přetržení opravovat. :) Doporučujeme použít co nejvysušenější dřevo, protože je nejlehčí.

21-02-2021 (20:07) 
Matěj

Dobrý den
mohu se prosím zeptat, jak až dlouhé můžou být mosty pro veverky. Máme na zahradě +- 15m od sebe vzrostlé ořešáky, mezi nimi jsou jen nizoučké nerozvětvené mladé stromky a já bych chtěl ořešáky spojit mosty, aby veverky nemuseli po zemi, můžu se prosím zeptat, zda je takto dlouhý most možný? Děkuji

21-02-2021 (20:01) 
Petr Soukup - ZS Pinky

izboril: Některé veverky prostě princip krmítka nepochopí. :) Je to vzácné, ale stane se to. Mohlo by pomoci (kvůli přilákání) dát nějakou potravu mimo krmítko, na plošinku před ním. Ideálně takovou, které si nebudou všímat ptáci - třeba pár koleček mrkve nebo žampión.

18-01-2021 (19:35) 
Veverky nechodí na krmítko

Už druhý rok mám na zahradě krmítko pro veverky, jsou v něm jednak vlašské ořechy a pak i směs pro veverky. i když veverka na zahradu občas zavítá, vyleze i na strom s krmítkem, tak už druhý rok se do něj ani nepodívala a všechno krmení v něm zůstává. Přitom má čelní stěnu i odklopnou stříšku průhlednou, takže na krmivo vidí. Čím to může být?

17-01-2021 (16:29) 
Petr Soukup - ZS Pinky

Jitka: Ve městech či místech bez vodního zdroje veverka pije např. z misek pod květináči na parapetu, z nádob na květiny (hřbitovy), ráno olizuje rosu (či námrazu v zimě), část vody získává i ze zelené potravy (pupení, lístky) či z ovoce a zeleniny při příkrmu...
Nad druhem vody, jaký dávat do pítka, jsme nikdy nepřemýšleli - vhodnější asi bude voda z vodovodu (my používáme studniční z vlastní studny)... Použít lze klasické pítko pro ptáky či malé hlodavce, nebo k patě stromu s krmítkem položit starý kastrol a do něj dolévat vodu.
Jakmile jsou v krmítku ořechy, veverka jim automaticky dá přednost před vším ostatním. Čili je vyjí i ze směsi, a teprve ve chvíli, kdy by ořechy došly, by začala jíst to ostatní. Výměna zbytku (slunečnice atd.) je nutná ve chvíli, kdy by začala vlhnout či plesnivět... Což je individuální, záleží na tom, zda do krmítka zatéká či nikoliv apod. Je tedy vhodné třeba 1x týdně obsah krmítka zkontrolovat, zda nezačíná plesnivět. Pomůže třeba i to, navrtat do dna krmítka několik menších děr, aby dnem mohla odtékat případná vlhkost a vzduch odspodu krmítko provětrává...

04-01-2021 (13:53) 
Jitka
pítko pro veverky

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jak veverky doplňují vodu, když v blízkosti nemají žádný zdroj vody. A pokud bychom chtěli veverkám pomoci, jaké pítko je vhodné dát do parku a jakou vodu je nejlepší do pítka dávat - může to být voda kohoutková nebo je lepší voda balená?
Nově jsme u nás v parku instalovali krmítko pro veverky, které se naučily používat. Dávám jim tam směsi ze zelené domácnosti, ale nejvíce jim chutnají - jak jinak vlašské a lískové oříšky a nepohrdnou ani arašídy. Ostatní tam ale zůstává - tak jsem se chtěla zeptat, jak často je třeba krmítko čistit, aby zbylé krmení nezačalo hnít a veverkám to spíše neublížilo. Děkuji. Jitka

02-01-2021 (16:09) 
Petr Soukup - ZS Pinky

Šárka: Jsou dvě možnosti:
1. Ta pravděpodobnější - bylo to ztracené mládě, na rozhraní mezi kojením a přechodem na pevnou stravu (stáří cca 7 týdnů). Šílené hlady, proto za vámi chodilo. Zmizelo buď proto, že jak bylo víc a víc schopné samostatného života, odešlo jinam, nebo se mu něco stalo...
2. Ta méně pravděpodobná - takhle se chovají veverčata, která odchová nějaký laický nálezce (který nalezené veverče neodevzdá do záchranné stanice) a pak ho vypustí. Taková veverčata jsou na vypuštění nepřipravená, nebojí se lidí atd.

30-12-2020 (10:27) 
Šárka
Ztracená veverka

Dobrý den, letos v létě jsme na chalupě objevili veverku. Necháváme ptákům porůznu vlašáky v rozsochách stromů na zahradě. Objevila je veverka a během chvilky zjistila zdroj v papírové tašce ve stále otevřeném chlévě. Pak už si pro nášup chodila sama. Netrvalo dlouho a aniž bychom se moc snažili, stačilo mít u sebe ořechy a chodila za námi, lezla po nás a prohlížela ruce. Následující 2 týdny chodila tak 3x denně a když se nakrmila, vylezla často na blízký strom a usnula na větvi. A pak zmizela a už jsme ji k naší lítosti neviděli. Je takové chování normální? Že by opustila teritorium kde má dostatek potravy? V té době u nás bohužel začaly řadit kuny, tak to možná má souvislost. Samozřejmě doufáme, že se jí nic nestalo. Děkuji

29-12-2020 (19:54) 
Petr Soukup - ZS Pinky

Roman V.: Vhodné nejsou. Na světě je přes 200 druhů veverek, a některé druhy (severoamerické) arašídy skutečně jedí. Veverka obecná o ně ale zájem nemá a pražené by pro ni byly vysloveně škodlivé. Čili doporučujeme setrvat u osvědčené dvojice vlašák/lískáč.

01-12-2020 (18:38) 
Petr Soukup - ZS Pinky

Jana: S mnohaletým odstupem si myslíme, že to byla jedna z Pinkiných zvláštností, kterou jsme od té doby u jiných divokých veverek nezaznamenali.

01-12-2020 (18:35) 
Roman V
pražené arašídy

Jsou vhodné do krmítka i celé pražené arašídy?? Samozřejmě nesolené. Ale co ta tepelná úprava - pražení??? A nebo to nechat na nich a pokud budou arašídy žrát, tak jim je prostě dávat??? Nerad bych veverkám místo přilepšení z nevědomosti uškodil. Děkuji za radu.

01-12-2020 (18:08) 
Jana
hovězí lůj

dobrý den, pamatuji si dobře z knížky, že si Pinky občas přilepšovala hovězím lojem? Asi jen v době, kdy měla mladé, ale nejsem si tím jistá. Nainstalovaa jsem lůj pro ptáčky, ráda se podělím i veverkou. Děkuji

28-11-2020 (22:42) 
Petr Soukup - ZS Pinky

Jana: Veverky v každém lese nežijí. Pokud jde například o nějaký remízek či menší lesík, ze všech stran obklopený poli, nemají se do něj veverky jak dostat a "osídlit" ho. Na druhou stranu: to, že v nějakém lese někdo veverku nevídá, automaticky neznamená, že v něm veverky nežijí. Teritorium jedné veverky může být i několik desítek hektarů velké, takže "potkat" veverku je v takovém případě velká náhoda. Jestli můžete, pošlete mi v mailu (petr.zona@seznam.cz) přesnou lokalitu, kde se les nachází, podívám se na letecký snímek a třeba z něj něco vydedukuji. :)

26-11-2020 (10:48) 
Jana
v každém lese?

Dobrý den, chtěla bych pořídit krmítko pro veverky a můj dotaz zni, jsou vverky v každém lese? Máme krásný smíšený les, ale známá mi tvrdí, že v něm veverku nikdy neviděla. Má i tak krmítko smysl? Děkuji

26-11-2020 (10:31) 
Petr Soukup - ZS Pinky

Ivo: Naopak, krmení na jaře a v létě svým způsobem pomáhá víc než v zimě. Především pro kojící samice je trvalá přítomnost snadno dostupné potravy neocenitelná a může samici (a tím i potomkům) zachránit život. Stejně tak usnadní život mláďatům po odkojení... Žádný návyk nehrozí, ani po několikaletém přikrmování - shromažďování zásob na zimu je instinktivní a krmítko ho nijak neovlivní. Jak říkal Lenin: "Krmit, krmit, krmit". :) :)

16-05-2020 (12:24) 
Krmeni přes léto

Dobrý den, koupil jsem si na podzim krmítko a přes zimu u nás v práci (celkem rozlehlý areál stylu lesopark) krmil veverky co se mi tam naučili chodit. Chtěl bych se zeptat jestli je v pořádku krmit je i přes léto nebo jestli mám dát v létě pauzu a začít krmit zase až na podzim. Kupuji krmnou směs ze zelené domácnosti a měsíčně zbaští 3-4 kg dlabky. Jde mi o to aby se nestály na krmítku až moc závislé a nerezignovaly na hamounění oříšku i jinde. Díky za odpověď.

16-05-2020 (10:19) 
Petr Soukup - ZS Pinky

Lucie: Ano, vyhrabávala. Ořechy ukryté v zemi (kvůli budoucímu klíčení) zvláční a nabobtnají, takže jsou vlastně setrvale čerstvé a pro veverky neodolatelné.

23-04-2020 (08:59) 
Lucie
Vyhrabávání ořechů

Dobrý den,
už mám skoro dočtenou Veveřáckou kroniku, zajímalo by mě zda Pinky vyhrabávala někdy schované oříšky, když měla takovou hostinu na krmítku.

07-04-2020 (19:24) 
Petr Soukup - ZS Pinky

Monika: Pekany veverky milují, u nás máme několik "gurmánek", které jim dokonce dávají přednost před vlašáky. :)
Para ořechy jsme zkoušeli a žádná veverka o ně zájem nejevila. Totéž pistácie.
Takže opravdu ideální veverčí "ořechový čtyřboj" je lískáče, vlašáky, pinie a pekany.

31-12-2019 (08:24) 
Ořechy

Pěkný den, chtěla bych se zeptat, jestli veverky můžou pekanové a para ořechy? A co třeba pistácie? Děkuji

30-12-2019 (20:56) 
Petr Soukup - ZS Pinky
Ad výška budky

Hana: Platí "čím výše tím lépe". :) Minimum je kolem 400 cm od země, vhodná je závětrná strana kmene (tedy směrem na východ).

28-12-2019 (13:46) 
výška budky

Dobrý den, prosím o radu do jaké výšku budku pro veverky ideálně zavěsit. Děkuji

27-12-2019 (15:08) 
Lýdie
kůra stromů

Dobrý den, s radostí jsem objevila Vaše stránky. Chci jen napsat moje pozorování, že nám veverka chodí loupat kůru s jediné Metasekvoje , kterou máme asi 15 let na zahradě. Nikdy dřív jsem si toho nevšimla, až teď jsem veverku pozorovala a na tom stromě už je to vidět, jak je kůra čerstvě oloupaná . Strom je živý,teď v zimě samozřejmě opadaný, ale myslím, že mu to neuškodí, protože není poškozené lýko.

08-12-2019 (20:49) 
Petr Soukup - ZS Pinky
Ad Podzemní spižírny

Monika: Ty díry určitě s veverkou nesouvisí. Pokud si veverka do země zahrabává ořechy, pak vyhrábne důlek, do něj ořech vloží a vše opět přehrábne hlínou, takže výsledný stav je k nerozeznání od původního.

21-11-2019 (20:59) 
Podzemní spižírny

Dobrý den, letos poprvé se u nás objevila veverka, už několikrát jsem viděla, máme velký ořešák 70 let starý, tak se u nás má velmi dobře. Dnes jsem si objednala krmítka a dobrůtky na přilepšení. Dočetla jsem se, že si veverky občas dělají zásoby i pod zemí. Chtěla jsem se zeptat jak to poznám, protože se mi za stodolou (klidné místo a je tam ten ořešák) objevily v zemi díry, docela velké o průměru 4-5 cm, a vypadá to jako, že jedna dovnitř a druhá hned ven cca po 10-15 cm. Měli jsme jednou na zahradě podkana byl tak odrzlý, že lezl i do krmítka pro ptáky, radost jsem z něj neměla. Bojím se, že by to mohl být zase on. Ale než na něj políčím chci si být jistá, že neublížím veverce. Předem děkuji za radu.

21-11-2019 (12:08) 
Ad krmení

elf: Nepražené buráky jedí některé druhy amerických veverek, veverka obecná je "nemusí". Tedy neprojevuje o ně zájem (opakovaně jsme to zkoušeli). Ale zkusit to klidně můžete, veverce určitě nepražené buráky neublíží.
Totéž karob. Směs pro činčily od Darwina běžně používáme a veverky si z ní něco vyberou, a něco nechají bez povšimnutí.
A ano, minerální bloček je skvělý. Prodává se jich mnoho druhů, nejlepší je "bílý", tedy bez příchuti. Jen je třeba ho občas zkontrolovat, protože když na něj prší, začne časem plesnivět, takže pak je dobré ho vyměnit.

19-11-2019 (10:17) 
Pár rad ohledně krmiva...?

Pěkný den,
mohu se zeptat, nakolik je bezpečné (pro příjemce) nabídnout veverce obecné nepražené a nijak neupravované arašídy, jaké se předkládají např. papouškům či venkovním ptákům? Ačkoli oříšky lískové a vlašské jsou pozitivně zmiňovány v souvislosti s veverkami často, o burácích jsem nikde nenašla ani slovo - ani požehnání pro jejich podávání, ani varování proti němu. Vzhledem k voliéře s papoušky a několika ptačím krmítkům v hájku před okny kanceláře mívám pohotově zásobu nezávadných arašídů a nebylo by nic snazšího než nasypat jich tu a tam trochu i do krmítka veverčího, jinak naplněného slunečnicí, klasickými ořechy a směsí pro činčily. Mohu se odvážit?
Další ingredience, ohledně jejíhož podávání jsem trochu nejistá: karob, zvaný též svatojánský chléb. Kusy lusků se vyskytují ve většině směsí pro činčily, včetně značky DARWIN's, i soudím, že jedovatý pro veverky nebude. I karobu si vydržuji zvláštní pikslu, pro změnu jako zvláštní pamlsek pro své činčily. Je bezpečné přihodit čas od času pár kousků i do veverčí porce?
A do třetice. Na jedné z fotek na vašem webu jsem si všimla v pozadí za krmící se veverkou (Bílým ocáskem) zavěšeného čehosi, co mi připomíná minerální nebo kalciový blok pro hlodavce, možná papoušky. Ježto chovám obé a obému takové bloky k oždibování pravidelně poskytuji, bylo by pro mne snadné zavěsit jeden další k veverčímu krmítku. Bylo by to vhodné? A pokud bylo, po čem sáhnout přednostně - minerální blok, nebo vápníkový?
Děkuji mnohokráte za rady, veverky v našem nemocničním areálu mají z existence vašeho webu nemalý zisk. :-)

18-11-2019 (13:52) 
Ad Veverky na prodej

Lucie: Náš názor na množitele veverek, tedy na ty, kdo drží veverky v zajetí kvůli prodeji mláďat, je jednoduchý: jsou to hovada. Bez ohledu na to, zda takto vydělávají s nějakým "povolením" nebo bez něj. Veverky jsou teritoriální, musí-li už tedy z nějakého vážného (např. zdravotního) důvodu dožít v zajetí, musí být ve (velké) voliéře samy. Společný pobyt více veverek v jedné voliéře (a obzvlášť jedinců opačného pohlaví) je týrání.
Pokud jde o veverčí krmítko, "porovnají" se u něj určitě. Třeba tak, že jedna bude chodit ráno a druhá v jiných částech dne. Každopádně jste moc hodná, že na veverky myslíte a pomáháte jim.
Petr Soukup

24-08-2019 (11:56) 

Nalezeno příspěvků: 75
Zobrazit << >> (z 3 stránek)