Diskuzní fórum VEVERATKA

Tuto položku nevyplňujte!
Tuto položku neměňte!
Jméno nebo přezdívka:
E-mail (není nutno vyplňovat):
Domovská stránka (není nutno vyplňovat):
http://
Nadpis:
Text zprávy:
Opište POUZE PÍSMENA » 1D29G5356
nesprávně vyplněný kód znamená ztrátu příspěvku
Autor příspěvku:
Hledaný výraz:
 
Lucie
Veverky na prodej?

Dobrý den, zajímal by mne váš názor na inzeráty nabízející k prodeji či hledající ke koupi veverky obecné. Nedávno jsem na podobné natrefila a přijdou mi prinejmenším zvláštní. Už jen skutečnost, že nikde nevidím uvedené povolení k chovu či péči o tohoto zákonem chráněného živočicha. Viz. například https://www.ifauna.cz/drobni-savci/inzerce/r/detail/3491467/veverka-obecna/
Nám mimochodem začala jedna veverka v zimě chodit na krmítko pro ptáky a vzhledem k tomu, že na jaře byla evidentně březí, s přikrmováním jsme pokračovali (slunečnice, lísková jádra, vlašské ořechy, jablka). Jen co jsme jí pořídíli speciální krmítko pro veverky (patent PINKY :-) objevil se její kamarád/ka. Tak si buď "dohodnou směny" nebo budeme pořizovat další krmítko.
Přeji Záchranné stanici PINKY hodně úspěchů a děkuji za cenné rady, které poskytují.

23-08-2019 (20:40) 
Veverky

Dobrý den, dnes jsem vaše stránky jakoby náhodou (náhody neexistují, resp. myslím si to...) objevil přes video, které je na youtube (Divoká veverka s pěti mláďaty z 2.2.2014) a žasnu! Veverky často pozoruji v práci a prostě mě baví. A Vám chci složit poklonu a poděkovat. Za vše, co pro ně děláte. Je to úžasné, že v této době se najdou lidé jako Vy. Děkuji.

17-02-2019 (18:20) 
Ad Veverka zásobářka

Petra: Ve chvíli, kdy je v krmítku typ potravy, kterému veverka neodolá a které je trvanlivé, raději si ho přemístí do svých vlastních "spižíren", aby jí ho z krmítka neodnesla nějaká konkurentka. Platí to například pro ořechy ve skořápce (vlašské, lískové). Takže je vhodnější zaplnit krmítko potravou, která je "neodnesitelná" nebo u které veverka instinktivně ví, že je neuschovatelná, protože není trvanlivá (například vyloupané vlašské ořechy nebo lískáče). Čili nejlepší je ze 3/4 zaplnit krmítko slunečnicí, přidat trochu směsi pro činčily (od firmy Darwin) a nahoru každý den doplnit jen pár lákavých pochoutek typu lískových jader, vyloupnutých vlašáků (či alespoň půlených), piškotu či žampionu. Veverka si pak zvykne u krmítka jíst, nebude nic odnášet a tím se vysilovat.

16-12-2018 (09:39) 
Petra
Veverka zásobářka

Dobrý den, pořídili jsme krmítko a veverka ho objevila a adoptovala poměrně rychle. Nechodí k němu ale jíst, potravu jen vybírá a odnáší pryč. Jakmile doplním, už je tam a nepřestane běhat, dokud krmítko úplně nevyprázdní. Je to normální? Nebo se tam necítí bezpečně? Jak často bych měla krmítko doplňovat? Moc děkuji za odpověď, za Vaši práci i tyto stránky. Bez Vás by mě nikdy nenapadlo, že je možné pořídit speciální krmítko veverkám.

16-12-2018 (00:08) 
Ad poštolka

Lenka: Obecně platí, že poštolka není (na rozdíl od jestřába) dravý pták, který by se na veverky specializoval a obvykle si jich vůbec nevšímá. Ale jako u všech dravých ptáků v nějaké mezní situaci (velký hlad, blbá náhoda) útok na veverku vyloučit nelze. Takže ta souvislost se zmizením veverky a usídlenou poštolkou být může. Ale stejně tak může být důvod jiný - veverku mohlo chytit cokoliv jiného (např. kočka), mohla zemřít stářím, přejet ji auto... A vzhledem k teritoriálnímu způsobu života zůstalo její teritorium prázdné a může i delší dobu trvat, než si prázdného teritoria všimne nějaká "cizí" veverka a rozhodne se ho obsadit. A ještě k tomu krmítku - to má smysl instalovat až ve chvíli, kdy se v teritoriu veverka prokazatelně pohybuje. Jestli ji nedokázaly přilákat ani ořešáky a lísky, tak tam není určitě - ořechy jsou pro veverky tím suverénně nejneodolatelnějším lákadlem.

05-11-2018 (13:02) 
Lenka
Krmítko pro veverky

Dobrý den, bydlím v rodinném domě se zahradou, kolem nás jsou sousedé - rovněž se zahradami. Máme tam lískové keře, pár stromů vlašských ořechů ... před pár lety jsem na zahradě vídala veverku. Byly po ní i stopy po zahradě - schovávala si tam porůznu oříšky. Potom prostě zmizela a už pár let tam žádnou veverku nevídám. Uvědomila jsem si, že se v té době také na blízkém smrku usadily poštolky. Může to mít souvislost s odstěhováním veverek? Protože jinak myslím, že tam mají dobré podmínky. Jinak bych se ráda zeptala zda má smysl na naší zahradě instalovat krmítko, když tam žádné veverky nejsou a stále tam hnízdí ty poštolky. Jestli to tam veverku může přitáhnout. Děkuji předem za odpověď.

05-11-2018 (07:32) 

Janina: To je úplně normální. Veverky žijí teritoriálně, takže (s výjimkou mláďat) většina jejich "setkání" končí konfliktem.

21-07-2018 (07:30) 
Janina
Veverky na krmítku

Sleduji krmítko a dnes jsem poprvé viděla veverky "snídat".Byla to krásná podívaná. Překvapilo mne, že se některé z krmítka vzájemně vyháněly.

20-07-2018 (08:02) 
Ad Maruška

Pokud se dá dohromady fyzicky (je opravdu ještě moc brzy odhadovat výsledek vzhledem k příšernému stavu, v jakém byla nalezena), tak kratší ocas by problémem být neměl.

02-07-2018 (09:24) 
Petrs01
Maruška

Dobrý den,
půjde veverka Maruška se zkráceným ocáskem vrátit do přírody?

02-07-2018 (08:40) 
Inka
dnes jsem měla poprvé štěstí

a viděla jsem veverku na krmítku. Jistě se cítila bezpečně, brala si z krmítka a jedla ne větvi. Děkuji

24-05-2018 (14:57) 

Pavlína Ludvigová: Ano, je to tak, štětky na uších jsou součástí jen zimní srsti.

16-04-2018 (20:43) 
Střapečky na uších? :-)

Dobrý den, dnes mi došla Kronika. Už jsem nahlédla a vypadá úžasně. Do veverek jsem asi dlouhodobě zamilovaná :-)))). Ale zaujalo mě, že veverka Pinky na fotkách nemá na ouškách ty střapečky - myslela jsem, že ty naše veverky mají střapečky všechny. Pak na dalších fotkách měla trochu taky. Jedná se tedy o to, jestli mají zimní srst? Omlouvám se za asi legrační dotaz.

16-04-2018 (20:38) 

Moonlight967: Právě jsem vám poslal mail.

21-03-2018 (17:52) 
Prosim o pomoc

Ahojte prosim o pomoc a postup pri dokrmovani malych holych a slepych vevericek, jestli tedy maji nejakou sanci na zivot. Doufam ze ano. Dostaly se mi do rukou, bohuzel jsem v usa takze zadna stanice tu nejspise nebude. Predem moc diky

21-03-2018 (17:18) 

kytina: Problém se sudem jednoduše vyřešíte tím, že do sudu vložíte dlouhý silnější klacek, který bude postavený na dno a svou délkou bude vyčuhovat ven ze sudu. Když pak veverka do sudu spadne, je po klacku schopná vylézt ven.
Pokud jde o pítka, nedělejte si s nimi hlavu. Opravdu stačí třeba starý lavor, kastrol nebo miska položená na zem k úpatí stromu, veverce pohyb po zemi žádný problém nedělá a sleze se napít k úpatí kmene.

03-03-2018 (18:34) 
kytina
Pítko pro veverky

Na chalupě jsme během těch let, co tam jezdíme, již 2x našli v sudu utopenou veverku /v létě, asi měly žízeň/. Dávám jim proto na zem ,,lavor,, s vodou. Chtěla bych ale na okolní stromy umístit nějaká pítka, abych na ně mohla dosáhnout a dolévat je.
Máte nějaký nápad /nebo odkaz/ z čeho udělat. Z prázdných plechovek třeba ??? nebo z plastu??

03-03-2018 (18:27) 
Janina
Únorová veverčata

Krásné fotky nádherné veverky. K nám na okenní parapet v 7.patře letošní zimu veverka nechodí. Vloni jsme si na ni zvykli a letos ji marně čekali.

21-02-2018 (13:47) 
Ad buráky

Zdenka: Ve směsích pro hlodavce jsou buráky proto, že tyto směsi jsou určené pro jiné druhy veverek, např. pro burunduky, kteří mají odlišný jídelníček než veverky obecné. Pokud jsou buráky nepražené a nesolené, ale čistě přírodní, tak veverce obecné neuškodí, ale drtivá většina veverek obecných o buráky vůbec nestojí a dává přednost jiné potravě (lískáče, vlašáky, slunečnice, dýňová semínka, jedlé kaštany, žampiony, plátky mrkve, jablka atd.). Každopádně ale buráky ve skořápce prodávané v supermarketech (určené pro lidi) jsou vždy pražené, takže pro veverky zcela nevhodné.

02-01-2018 (19:37) 
A co buráky?

Dobrý den, koupili jsme krmítko pro veverky a přemýšlíme, zda je vhodné dávat jim burské oříšky. Nikde se o tom nepíše, každý doporučuje lískové a vlašské ... Vím, že to nejsou pravé ořechy, ale ve směsích pro hlodavce jsou taky, tak snad by to šlo. Jen bych veverkám nechtěla uškodit. Děkuji

02-01-2018 (18:55) 

Martina: Oříšky z turecké lísky dají i zkušené dospělé veverce hodně zabrat, veverčí dorostenci nemají šanci. Je to spíš takové krmení z nouze - když je veverka hladová a v okolí není žádná jiná potrava, tak vezme zavděk i tureckou lískou, ale jinak ne. Do misky je opravdu ideální slunečnice a nějaké kousky čerstvého ovoce a zeleniny či žampiony, jako pravidelný příkrm to určitě veverka ocení násobně víc než tureckou lísku.

29-09-2017 (01:03) 
Martina
Orisky z turecke lisky

Dobry den, pane Soukupe, prosim Vas o radu - v miste, kde nyni bydlim, roste turecka liska. Sbiram jeji orisky, ktere jsou ale skutecne (jak jsem se o turecke lisce docetla) tezsi na louskani nez orisky lisky obecne, sikovkama mi nesly, par jsem jich rozbila kladivem. Chtela jsem je nabidnout v zime veverkam, ale otazka zni - umi je veverky rozlousknout? Brzy se prestehujeme do jine zastavby, sice do bytu, ale ne na sidliste, v blizkosti terasy bytu je strom - chtela bych nabidnout misku s orisky a krmenim (podobne jak jste radil pani Janine) na zdi terasy, pokud by k nam veverka nenasla cestu, tak v blizkem lese. Dekuji

28-09-2017 (13:34) 

Jan Mlček: Použijete-li na stříšku dřevo, musí být jednak tenké (aby ho veverka uzvedla) a současně musí být z plexiskla přední stěna, aby veverka viděla, že jsou uvnitř ořechy a měla tím pádem důvod krmítko zkoušet otevřít.

18-09-2017 (16:17) 
Jan Mlček

Dobrý jak vyrábíme ty krmitka pro veverky je nutná prosklená striska nebo muze byt i napr.drevena desticka??

16-09-2017 (12:24) 

Iva: Kdepak, ten termín je úplně normální. Řada veverek už má momentálně v přírodě více než měsíc stará mláďata a už se tedy můžou pářit podruhé (nakrytí je výjimečně možné už 2 týdny po porodu). A nebo může jít o samičku narozenou loni v létě, která poprvé hárá kolem sedmého či osmého měsíce věku, což je právě teď.

12-03-2017 (23:38) 
Iva
Námluvy veverek

Dobrý den, včera 11.3. jsem při procházce pozorovala páření veverek. Je to zvlášní termín, ale opravdu se pářily. Snažil se připojit i další sameček, ale byl odháněn.

12-03-2017 (18:18) 
Janina

Děkuji panu Soukupovi za radu ohledně veverciho jidelnicku. Taky mne vůbec nenapadlo, že má veverka žízeň. Takže potraviny i vodu pridam

25-01-2017 (11:06) 
Ad Veverka ve městě

Janina: Zkuste ji tam přidat mističku s vodou a kousky mrkve, jablka či žampion. Jestli je to samička, touhle dobou už může být těhotná a potrava i voda je pak pro ni neocenitelná.

24-01-2017 (18:49) 
Janina
Veverka ve městě

V zimě dávám na parapet slunečnici pro sýkorky.Byla jsem překvapená, když jsem tam viděla hodovat veverku. Naučila se tu chodit pravidelně ráno a večer. Bydlíme na 7.patre. Veverku na parapetu se mi přes sklo podařilo vyfotit.

24-01-2017 (16:24) 
Veveřácká kronika

Příběhy z vaší záchranné stanice sleduji pravidelně, před Vánocemi jsem si objednala Veveřáckou kroniku a její čtení jsem si nechala na leden, na svůj dlouhodobý pobyt v rehabilitačním sanatoriu Darkov. Osudy veverky Pinky mi tu zpříjemňovaly chvilky mezi léčebnými procedurami a čím víc se kniha blížila k závěru, tím více jsem odkládala přečtení další kapitoly, protože konce příběhu jsem se docela bála a taky jsem ho vydatně obrečela. Krásná a poučná kniha, ke které se určitě budu vracet. Děkuji za jedinečný čtenářský zážitek, už teď se těším, až časem budu tyhle příběhy veverky Pinky číst před usínáním svému vnukovi.

22-01-2017 (14:09) 

Nalezeno příspěvků: 75
Zobrazit << >> (z 3 stránek)