PINKY - Záchranná stanice pro veverky :: www.veveratka.cz

PINKY :: Záchranná stanice pro veverky - www.VEVERATKA.cz



PINKY :: záchranná stanice pro veverky


Naší záchrannou stanicí za 13 let existence od roku 2008 do konce roku 2020 prošlo 1.177 nalezených veveřátek z celé České republiky. Letos, v roce 2021, jsme zatím přijali 73 veverčat.

Najdete nás i na Facebooku tady

Bilanční zprávu o naší práci v roce 2020 najdete tady

Videoprofil zakladatelky záchranné stanice Katky Soukupové, natočený Nadací Karla Janečka, si spustíte tady. Související profilový článek na iHNED najdete tady

Půlhodinovou reportáž o naší záchranné stanici odvysílal v cyklu "Dobrá vůle" v červnu 2018 Český rozhlas. Pustit si ji můžete tady

Šestiminutovou reportáž o naší záchranné stanici odvysílala v září 2018 česká televize v pořadu "Gejzír". Pustit si ji můžete tady

Podrobnosti o naší knize "Veveřácká kronika" i informace jak si ji objednat najdete tady

Knížka Veveřácká kronika má i svou vlastní stránku na Facebooku tady

Popularizační článek "Opravník obecně oblíbených omylů o veverkách" jsme napsali před několika lety pro časopis Naše příroda s jednoduchou motivací - doložit, že téměř vše, co si lidé myslí o veverkách, je ve skutečnosti úplně jinak. Najdete ho tady

Aktuální zpravodajství ze stanice s fotografiemi najdete po kliknutí na odkaz "Zprávy ze stanice" v tomto sloupku níže.








Veveřácká kronika


Zpráva



Maminka do učebnic

(09.10.2016 - 19:03)
Divoké veverky rodí mláďata obvykle dvakrát ročně, poprvé na konci zimy a podruhé na přelomu jara a léta. Starší a zkušené matky, žijící v teritoriu bohatém na potravu, pak výjimečně zvládnou odchovat vrhy tři, něco takového se ale podaří opravdu jen málokteré veverce. Letos jsme ale byli očitými svědky neuvěřitelného úkazu čtyř porodů divoké veverky během jediného roku. Podařilo se to veverce, jejíž osudy zde už 2 roky pravidelně popisujeme - hnědorezavé samičce Malé Pinky. Tato suverénní vládkyně zdejšího veverčího teritoria coby nalezené veverče "prošla" v roce 2014 naší záchrannou stanicí a po odchování a vypuštění do přírody se usadila v okolí. Po loňských dvou odchovaných vrzích mláďat letos poprvé porodila 6. února, druhý vrh přišel na svět 12. dubna a třetí 27. června. Když jsme v polovině srpna na stromech v okolí a na veveřím krmítku vídali Malou Pinky s rostoucím břichem, vzpírali jsme se uvěřit tomu, že by se chystala ke čtvrtému porodu, ale 20. srpna se tak skutečně stalo. Malá Pinky tím obrazně vstoupila "do učebnic a encyklopedií", protože jde o první prokázané a zaznamenané pozorování divoké veverky obecné se čtyřmi porody v roce. Dvěma veverčatům ze čtvrtého vrhu dnes už táhne na sedmý týden života, a tak se začínají volně pohybovat po zdejším teritoriu. Dnes ráno se je Malá Pinky rozhodla přestěhovat do jiného hnízda, a právě "přesun" jednoho z mláďat je zachycen na sérii čtyř fotografií. Část cesty z jedné strany zahrady na druhou absolvovalo mláďátko po boku maminky "po svých", poté mu ale došly síly a tak ho malá Pinky po obvyklém veverčím způsobu přenesla v tlamičce.

Při stěhování zastihl Malou Pinky s mládětem krátký intenzivní déšť, který jim promočil srst. Detailní pohled teleobjektivem na Malou Pinky se sedmitýdenním veverčím klukem v tlamičce. Krátkou pauzu v koruně stromu využila zkušená Malá Pinky ke ´svačině´ - semínka javoru babyka jsou vyhledávanou veverčí pochoutkou. Malá Pinky s mládětem v tlamičce šplhá do koruny stromu.