PINKY - Záchranná stanice pro veverky :: www.veveratka.cz

PINKY :: Záchranná stanice pro veverky - www.VEVERATKA.cz



PINKY :: záchranná stanice pro veverky


Naší záchrannou stanicí za 13 let existence od roku 2008 do konce roku 2020 prošlo 1.177 nalezených veveřátek z celé České republiky. Letos, v roce 2021, jsme zatím přijali 73 veverčat.

Najdete nás i na Facebooku tady

Bilanční zprávu o naší práci v roce 2020 najdete tady

Videoprofil zakladatelky záchranné stanice Katky Soukupové, natočený Nadací Karla Janečka, si spustíte tady. Související profilový článek na iHNED najdete tady

Půlhodinovou reportáž o naší záchranné stanici odvysílal v cyklu "Dobrá vůle" v červnu 2018 Český rozhlas. Pustit si ji můžete tady

Šestiminutovou reportáž o naší záchranné stanici odvysílala v září 2018 česká televize v pořadu "Gejzír". Pustit si ji můžete tady

Podrobnosti o naší knize "Veveřácká kronika" i informace jak si ji objednat najdete tady

Knížka Veveřácká kronika má i svou vlastní stránku na Facebooku tady

Popularizační článek "Opravník obecně oblíbených omylů o veverkách" jsme napsali před několika lety pro časopis Naše příroda s jednoduchou motivací - doložit, že téměř vše, co si lidé myslí o veverkách, je ve skutečnosti úplně jinak. Najdete ho tady

Aktuální zpravodajství ze stanice s fotografiemi najdete po kliknutí na odkaz "Zprávy ze stanice" v tomto sloupku níže.








Veveřácká kronika


Zpráva



Javorová pochoutka

(06.11.2016 - 12:46)
Náš oblíbený bonmot, který říkáme všem návštěvám, zní, že cokoliv si lidé myslí o veverkách a jejich způsobu života, je obvykle úplně špatně. Platí to v plné míře i pro veverčí jídelníček. Věděli jste například, že jednou z nejmilovanějších veverčích pochoutek jsou semínka javoru babyka (lat. Acer campestre)? Uvnitř každé javorové nažky je jediné droboučké semínko o velikosti cca milimetru, takže veverky "sklízí" nažky doslova po desítkách a prázdné je shazují z koruny stromu dolů. Na snímcích je při očesávání javoru zachycena jedna z našich odchovankyň, samička Zmizelá, kterou jsme do přírody vypustili loni v létě a protože se usadila v nedalekém lesíku, vídáme ji na našich javorech téměř denně.