PINKY - Záchranná stanice pro veverky :: www.veveratka.cz

PINKY :: Záchranná stanice pro veverky - www.VEVERATKA.cz



PINKY :: záchranná stanice pro veverky


Naší záchrannou stanicí za 16 let existence (od roku 2008 do konce roku 2023) prošlo 1.363 nalezených veveřátek z celé České republiky. Naposledy, v roce 2023, jsme přijali 53 veverčích mláďat.

Najdete nás i na Facebooku tady

Bilanční zprávu o naší práci v roce 2023 najdete tady

Podrobnosti o naší knize "Veveřácká kronika" i informace jak si ji objednat najdete tady

Videoprofil zakladatelky záchranné stanice Katky Soukupové, natočený Nadací Karla Janečka, si spustíte tady. Související profilový článek na iHNED najdete tady

Půlhodinovou reportáž o naší záchranné stanici odvysílal v cyklu "Dobrá vůle" v červnu 2018 Český rozhlas. Pustit si ji můžete tady

Šestiminutovou reportáž o naší záchranné stanici odvysílala v září 2018 Česká televize v pořadu "Gejzír". Pustit si ji můžete tady

Knížka Veveřácká kronika má i svou vlastní stránku na Facebooku tady

Popularizační článek "Opravník obecně oblíbených omylů o veverkách" jsme napsali před několika lety pro časopis Naše příroda s jednoduchou motivací - doložit, že téměř vše, co si lidé myslí o veverkách, je ve skutečnosti úplně jinak. Najdete ho tady

Aktuální zpravodajství ze stanice s fotografiemi najdete po kliknutí na odkaz "Zprávy ze stanice" v tomto sloupku níže.








Veveřácká kronika


Zpráva



107 mláďat v roce 2016

(27.11.2016 - 11:27)
Jako každý rok (letos tedy už podeváté) nabízíme v jeho závěru kompletní statistiku "veverčí sezóny" v naší specializované záchranné stanici. V roce 2016 jsme přijali 107 mláďat veverky obecné z celé České republiky (a 1 těžce poraněnou dospělou veverku). Ze 107 veverčat bylo 54 "holek" a 53 "kluků". Pokud jde o barevnost, nejčastěji byla zastoupena černá (40 mláďat), rezavých bylo 30, černých s rezavým lemem kolem bříška 12, 13 hnědorezavých, 10 mahagonových a 2 parciální albíni. Většina mláďat se k nám dostala ve věku kolem 4 týdnů, tedy ještě slepých a s nutností několikatýdenního dokrmování speciální náhražkou mateřského mléka, starali jsme se ale i o 5 úplných "holátek" pouhý týden starých.
Ze 107 mláďat jsme při životě udrželi 83, tedy 78 procent (u ostatních šlo o nalezence buď již v beznadějném stavu, nebo s těžkými zraněními či postiženími neslučitelnými se životem). Z těchto 83 veverčat jsme 79 vrátili na speciálně vybudovaných výpustných místech do přírody, 3 mláďata budou kvůli nízkému věku vypuštěna až na jaře a jedno zůstane kvůli zdravotnímu handicapu trvale v záchranné stanici.
Drtivou většinu nalezených mláďat jsme si od nálezců sami dovezli. V roce 2016 jsme vyjeli do většiny krajů ČR, přičemž ty nejvzdálenější výjezdy (sídlíme u Kolína ve středních Čechách) vedly až do Chebu a opačným směrem do Kroměříže.
Na 82 jízdách pro mláďata (výjezdů je méně než přijatých mláďat, protože část nalezenců tvořila dvojčata, trojčata, čtyřčata a paterčata) jsme letos najeli více než 16.000 kilometrů. Jen pro zajímavost - v dubnu, kdy jsme mláďat přijali nejvíc (27), jsme pro ně vyjížděli 21x.
Peníze na pokrytí chodu záchranné stanice sháníme co nejvíce vlastním přičiněním (například prodejem naší knihy "Veveřácká kronika"), naše stanice by ale nemohla fungovat bez sponzorské pomoci našich fanoušků (způsoby možné pomoci jsou zde na našem webu vypsány tady).
Všem, kdo nám letos jakkoliv pomohli, a jejichž identitu jsme znali, jsme samozřejmě poděkovali soukromě, všem anonymním sponzorům děkujeme alespoň touto cestou.
Jen díky vám můžeme v takovém rozsahu veverkám pomáhat.
S veverčím pozdravem
Katka a Petr Soukupovi

Ještě slepou veverčí holčičku našli na zemi u Kutné Hory. Na snímku je o dva týdny později. Od léta je zpátky v přírodě. Necelé tři týdny stará trojčata nalezená na začátku dubna ve spadlém hnízdě v Praze. Všechna přežila a 2. června jsme je vrátili do přírody. 5 týdnů stará veverčata se probouzejí těsně před krmením. Raritními chovanci naší záchranné stanice byla letos dvě mláďata plšíka lískového, nalezená v Jevanech jen pár metrů od bývalé vily Karla Gotta.