PINKY - Záchranná stanice pro veverky :: www.veveratka.cz

PINKY :: Záchranná stanice pro veverky - www.VEVERATKA.cz



PINKY :: záchranná stanice pro veverky


Naší záchrannou stanicí za dosavadních 17 let existence (od začátku roku 2008 do konce roku 2024) prošlo 1.402 nalezených veveřátek z celé České republiky.

Najdete nás i na Facebooku tady

Bilanční zprávu o naší práci v roce 2024 najdete tady

Podrobnosti o naší knize "Veveřácká kronika" i informace jak si ji objednat najdete tady

Videoprofil zakladatelky záchranné stanice Katky Soukupové, natočený Nadací Karla Janečka, si spustíte tady. Související profilový článek na iHNED najdete tady

Půlhodinovou reportáž o naší záchranné stanici odvysílal v cyklu "Dobrá vůle" v červnu 2018 Český rozhlas. Pustit si ji můžete tady

Šestiminutovou reportáž o naší záchranné stanici odvysílala v září 2018 Česká televize v pořadu "Gejzír". Pustit si ji můžete tady

Knížka Veveřácká kronika má i svou vlastní stránku na Facebooku tady

Popularizační článek "Opravník obecně oblíbených omylů o veverkách" jsme napsali před několika lety pro časopis Naše příroda s jednoduchou motivací - doložit, že téměř vše, co si lidé myslí o veverkách, je ve skutečnosti úplně jinak. Najdete ho tady

Aktuální zpravodajství ze stanice s fotografiemi najdete po kliknutí na odkaz "Zprávy ze stanice" v tomto sloupku níže.








Veveřácká kronika


Zpráva



Veverčí chutě

(04.05.2025 - 11:09)
Laická představa o tom, čím se veverky živí, zahrnuje obvykle šišky a nejrůznější ořechy. Ve skutečnosti je ale veverčí jídelníček mnohem bohatší, výrazně se liší podle ročních období a zahrnuje i položky, které by asi málokoho napadly. Veverky například milují zeleninu a ovoce, takže často lze v zahradách zahlédnout divokou veverku pochutnávající si na třešních či meruňkách.

U nás si starší (od kojení už odstavená) mláďata mohou denně vybírat z pestrého ovocného "menu", takže se dostanou i k druhům ovoce a zeleniny, s nimiž by se v přírodě nesetkala. Nadšená jsou především z mrkve, z plátků jablka, okurky, hrušky a broskví, z kousků švestek, z malin a borůvek, ale třeba i z listů hlávkového salátu.

Při každodenní přípravě misek s ovocem a zeleninou, které Káťa roznáší do voliér s veverčaty (i s handicapovanými veverkami, které u nás žijí trvale), to u nás proto vypadá jako v kuchyni velké vegetariánské restaurace...