PINKY - Záchranná stanice pro veverky :: www.veveratka.cz

PINKY :: Záchranná stanice pro veverky - www.VEVERATKA.cz



PINKY :: záchranná stanice pro veverky


Naší záchrannou stanicí za 16 let existence (od roku 2008 do konce roku 2023) prošlo 1.363 nalezených veveřátek z celé České republiky. Naposledy, v roce 2023, jsme přijali 53 veverčích mláďat.

Najdete nás i na Facebooku tady

Bilanční zprávu o naší práci v roce 2023 najdete tady

Podrobnosti o naší knize "Veveřácká kronika" i informace jak si ji objednat najdete tady

Videoprofil zakladatelky záchranné stanice Katky Soukupové, natočený Nadací Karla Janečka, si spustíte tady. Související profilový článek na iHNED najdete tady

Půlhodinovou reportáž o naší záchranné stanici odvysílal v cyklu "Dobrá vůle" v červnu 2018 Český rozhlas. Pustit si ji můžete tady

Šestiminutovou reportáž o naší záchranné stanici odvysílala v září 2018 Česká televize v pořadu "Gejzír". Pustit si ji můžete tady

Knížka Veveřácká kronika má i svou vlastní stránku na Facebooku tady

Popularizační článek "Opravník obecně oblíbených omylů o veverkách" jsme napsali před několika lety pro časopis Naše příroda s jednoduchou motivací - doložit, že téměř vše, co si lidé myslí o veverkách, je ve skutečnosti úplně jinak. Najdete ho tady

Aktuální zpravodajství ze stanice s fotografiemi najdete po kliknutí na odkaz "Zprávy ze stanice" v tomto sloupku níže.








Veveřácká kronika




Horal ze Šumavy po čtvrt roce

(14.01.2018 - 13:05)
Dvěma "živými vzpomínkami" na loňskou, desátou veverčí sezónu, jsou dvě mláďata, která se k nám do stanice dostala až na podzim a v tak nízkém věku, že by již návrat do přírody před zimou nezvládla. Zimu tak tráví v rozběhové voliéře a do přírody je vypustíme až na jaře. Fotogeničtějším a roztomilejším z této dvojice je brzy už půlroční sameček, kterého jsme si v září přivezli až ze Šumavy, ze Stožce, jen kousek od německých hranic (poprvé jsme o něm psali loni 24. září ve zprávě nazvané "Horal ze Šumavy"). Klučina, který měl při převozu k nám doslova "na kahánku", zvládl všechny peripetie svého nedobrého zdravotníhu stavu na výbornou a vyrostl z něj překrásný veveřák s dobromyslnou a hravou povahou. První dva snímky zachycují jeho současnou podobu, na třetím snímku za začátku listopadu (se šiškami) je ještě v letní srsti bez štětek na uších a poslední čtvrtý snímek je z jeho kojeneckého věku.

Aktuální snímek již téměř 6 měsíců starého veveřáka ze Šumavy. Dojem mohutnosti mi přidává především zimní srst. Klučina ze Šumavy s nejoblíbenější veverčí pochoutkou - lískovým ořechem. Na snímku za začátku listopadu je veveřáček ještě v letní srsti bez štětek na uších. Snímek ze září 2017, kdy byl Šumavák ještě kojencem.

Veverčí šlofík

(31.12.2017 - 12:30)
Pro poslední příspěvek roku 2017 jsme vybrali minutové video tří šestitýdenních veverčat (video uložené na našem "veverčím" kanálu na YouTube si spustíte tady). Názorně ukazuje, že když veverčí kojenec po krmení usne, nevzbudí ho ani to, když mu jeho spolunocležník "chodí po hlavě". :)

Děkujeme za vaši přízeň a veškerou pomoc v roce 2017 a přejeme vám, ať se v roce 2018 vyspíte stejně dobře jako "naše" veverčata.

108 mláďat v roce 2017

(02.12.2017 - 11:25)
Jako každý rok (letos tedy už podesáté) nabízíme v jeho závěru kompletní statistiku "veverčí sezóny" v naší specializované záchranné stanici. V roce 2017 jsme přijali z celé České republiky 107 mláďat veverky obecné (a 1 mládě plcha velkého). Ze 107 veverčat bylo 50 "holek" a 57 "kluků". Pokud jde o barevnost, nejčastěji byla zastoupena rezavá (37 mláďat), černých bylo 30, hnědorezavých 22, černých s rezavým lemem kolem bříška 10, 5 mahagonových a 3 "vanilkové". Většina mláďat se k nám dostala ve věku kolem 4 týdnů, tedy ještě slepých a s nutností několikatýdenního dokrmování speciální náhražkou mateřského mléka, starali jsme se ale i o 2 úplná "holátka" pouhý týden stará.
Ze 107 mláďat jsme při životě udrželi 72, u ostatních šlo o nalezence buď již v beznadějném stavu nebo s těžkými zraněními či postiženími neslučitelnými se životem. Z těchto 72 veverčat jsme 69 vrátili na speciálně vybudovaných výpustných místech do přírody, 2 mláďata budou kvůli nízkému věku vypuštěna až na jaře a jedno zůstalo kvůli zdravotnímu handicapu trvale v lidské péči.
Drtivou většinu nalezených mláďat jsme si od nálezců sami dovezli. V roce 2017 jsme vyjeli do většiny krajů ČR, přičemž ty nejvzdálenější výjezdy (sídlíme u Kolína ve středních Čechách) vedly až na Šumavu či do Zlína.
Na 88 jízdách pro mláďata (výjezdů je méně než přijatých mláďat, protože část nalezenců tvořila dvojčata, trojčata a paterčata) jsme letos najeli více než 18.000 kilometrů. Jen pro zajímavost - v dubnu, kdy jsme mláďat přijali nejvíc (29), jsme pro ně vyjížděli 24x.
Peníze na pokrytí chodu záchranné stanice sháníme co nejvíce vlastním přičiněním (například prodejem naší knihy "Veveřácká kronika"), naše rodinná stanice by ale nemohla fungovat bez sponzorské pomoci našich fanoušků (způsoby možné pomoci jsou zde na našem webu vypsány tady). Všem, kdo nám letos jakkoliv pomohli, a jejichž identitu jsme znali, jsme samozřejmě poděkovali soukromě, všem anonymním sponzorům děkujeme alespoň touto cestou.
Jen díky vám můžeme v takovém rozsahu veverkám pomáhat.
S veverčím pozdravem
Katka a Petr Soukupovi

Kolín je nejbližší město od naší záchranné stanice, veverčata se v něm ale téměř nenacházejí. Letošek byl výjimkou, jeli jsme si tam v dubnu pro dvojčata. Maličká veverčata jsou opravdu drobná a bezbranná. Veverčí holčičce, nalezené v Zichovci u Slaného, je na snímku 14 dnů. Sameček Alby s vzácnou světlou (vanilkovou) barvou srsti. Veverčata mají rozkošnický spánek na zádech v oblibě. Plší holčička, nalezená v Ústí nad Labem. Po dokrmení jsme ji dovezli zpět přímo na místo nálezu do tamní plší kolonie.