PINKY - Záchranná stanice pro veverky :: www.veveratka.cz

PINKY :: Záchranná stanice pro veverky - www.VEVERATKA.cz



PINKY :: záchranná stanice pro veverky


Naší záchrannou stanicí za 16 let existence (od roku 2008 do konce roku 2023) prošlo 1.363 nalezených veveřátek z celé České republiky. Naposledy, v roce 2023, jsme přijali 53 veverčích mláďat.

Najdete nás i na Facebooku tady

Bilanční zprávu o naší práci v roce 2023 najdete tady

Podrobnosti o naší knize "Veveřácká kronika" i informace jak si ji objednat najdete tady

Videoprofil zakladatelky záchranné stanice Katky Soukupové, natočený Nadací Karla Janečka, si spustíte tady. Související profilový článek na iHNED najdete tady

Půlhodinovou reportáž o naší záchranné stanici odvysílal v cyklu "Dobrá vůle" v červnu 2018 Český rozhlas. Pustit si ji můžete tady

Šestiminutovou reportáž o naší záchranné stanici odvysílala v září 2018 Česká televize v pořadu "Gejzír". Pustit si ji můžete tady

Knížka Veveřácká kronika má i svou vlastní stránku na Facebooku tady

Popularizační článek "Opravník obecně oblíbených omylů o veverkách" jsme napsali před několika lety pro časopis Naše příroda s jednoduchou motivací - doložit, že téměř vše, co si lidé myslí o veverkách, je ve skutečnosti úplně jinak. Najdete ho tady

Aktuální zpravodajství ze stanice s fotografiemi najdete po kliknutí na odkaz "Zprávy ze stanice" v tomto sloupku níže.








Veveřácká kronika



Tento fotografický oddíl nazvaný "Divoká veverka Pinky" obsahuje zatím jen provizorní výběr z fotografií divoké veverky, o které zakladatelka této záchranné stanice Kateřina Mojžíšová (Soukupová) napsala knihu "Veveřácká kronika" (více se o knize dočtete v sekci "Jak nám můžete pomoci"). Fotografie, pořízené v letech 2004 až 2008, byly původně publikovány na dnes již neexistujícím webu "Veveřáci". Knížku si můžete objednat v sekci "Knížka Veveřácká kronika".
Tato sekce webu bude definitivně doplněna a zkompletována až v průběhu jara 2011.



Perri a Pinky

(16.03.2008 - 13:27)
V březnu zasáhl do dění na zahradě nový sameček Perri. Během pár dnů objevil mláďata ukrytá ve špačkovníku a nepřestával na něm hlídkovat. Na druhém a třetím snímku je vidět ve vletovém otvoru budky hlavička Pinky, která zůstala v budce "zablokovaná" a snažila se před ním mláďata bránit.

Pinky s mláďaty ve špačkovníku

(10.03.2008 - 20:33)
Pinky se svými posledními mláďaty ve špačkovníku v březnu 2008.

Perri na tubě

(06.03.2008 - 13:27)
Sameček Perri na tubě s ořechy (na snímcích vypadá díky osvětlení rezavější než ve skutečnosti). Jako jediný ze zdejších samců přišel na to, jak dostat ven oříšky zapadlé u dna umělohmotné tuby.

Rezek na zahradě

(05.03.2008 - 20:51)
Rezek při pátrání po stopách Pinky v horní části zahrady.

Pinky se myje

(25.02.2008 - 13:37)
Pinky si dopřává po honičce se samečky chvilku klidu a čistí si kožíšek na planém jablku před okny domu.

Pinky s Térákem - štvanice

(25.02.2008 - 13:27)
Samec Térák pročesával už od rozednění zahradu a pokoušel se nalézt stopu Pinky. Doputoval i na lípu před domem (první ze snímků) a na voliéru ke Krýťovi (druhý snímek), s kterým se pokoušel poprat. Kolem 11 hod. se Pinky konečně dočkal a od té doby ji nenechal chvíli na pokoji. Na snímcích je vidět, jak čumáčkem ohledává větvičky, aby neztratil její stopu a po pachových značkách se za ní vydává. Prchající Pinky se před rozrušeným samečkem marně pokoušela ukrýt. Na fotografii, kde Térák "panáčkuje", je Pinky schovaná v chomáči břečťanu pár centimetrů před ním a rozvášněný samec v domnění, že teď už má vítězství na dosah, se před ní "předvádí" v imponujícím postoji.

Pinky s dvěma samci

(25.02.2008 - 13:27)
Pinky první týden po porodu provázeli zahradou dva až tři samci najednou. Na těchto fotografiích je to Térák s Rezkem. V jednu chvíli jim vystrašená Pinky utekla na ořech papírák, kde se ukryla v budce-rehkovníku. Samci ji tam střídavě hlídali a snažili se ji blokovat, aby jim opět neutekla. Po celodopolední divoké honičce se Pinky konečně podařilo dostat na plošinu a krátce se najíst. Takový okamžik se jí většinou naskytl až ve chvíli, kdy se samci začali rvát mezi sebou a jeden druhého od Pinky zahánět. Jen se vítěznému Térákovi podařilo Rezka vyhnat, pustil se znovu do Pinky.

Térák odtrhává Pinky z mostu

(25.02.2008 - 13:27)
Následující snímky mají velice špatnou technickou kvalitu, ale děj na nich zachycený je naprosto unikátní. Hnědý sameček Térák dohání prchající Pinky a pokouší se jí strhnout z visutého mostu dolů na zem. Pinky při střetu obklopila tělo dolů, takže jí dřevěný díl mostu vedl nad hlavou a přidržovala se ho všema čtyřma tlapkama. Poté se prosmýkla zpátky nahoru a chtěla pokračovat v cestě. V té chvíli se jí ale hnědý samec zakousl do zadnice nad kořenem ocásku a pokoušel se jí z mostu strhnout. Takto vypjaté vztahy mezi zdejšími veverkami panovaly první týden po Pinkině porodu, kdy vyčerpaná zrzka nebyla schopná přesile samců vzdorovat.

Rezek na lípě

(15.02.2008 - 13:27)
Sameček Rezek se v době po Pinkině porodu choval k unavené zrzce "nejgalantněji". V hierarchii zdejších samců je zatím na nejnižší podřízené pozici a právě z toho zřejmě jeho umírněnost vychází. Na snímcích je na lípě nad krmnou plošinou. Takhle blízko jsem se k němu dostala vůbec poprvé a to jen díky jeho oblouznění v době "námluv".

Těhotná Pinky s Térákem

(11.02.2008 - 13:30)
Snímky zachycují těhotnou Pinky pár dní před porodem a otce veveřátek Téráka při hodování na javoru před domem.


Celkem zpráv: 20
              |    starší >>