PINKY - Záchranná stanice pro veverky :: www.veveratka.cz

PINKY :: Záchranná stanice pro veverky - www.VEVERATKA.cz



PINKY :: záchranná stanice pro veverky


Naší záchrannou stanicí za 16 let existence (od roku 2008 do konce roku 2023) prošlo 1.363 nalezených veveřátek z celé České republiky. Naposledy, v roce 2023, jsme přijali 53 veverčích mláďat.

Najdete nás i na Facebooku tady

Bilanční zprávu o naší práci v roce 2023 najdete tady

Podrobnosti o naší knize "Veveřácká kronika" i informace jak si ji objednat najdete tady

Videoprofil zakladatelky záchranné stanice Katky Soukupové, natočený Nadací Karla Janečka, si spustíte tady. Související profilový článek na iHNED najdete tady

Půlhodinovou reportáž o naší záchranné stanici odvysílal v cyklu "Dobrá vůle" v červnu 2018 Český rozhlas. Pustit si ji můžete tady

Šestiminutovou reportáž o naší záchranné stanici odvysílala v září 2018 Česká televize v pořadu "Gejzír". Pustit si ji můžete tady

Knížka Veveřácká kronika má i svou vlastní stránku na Facebooku tady

Popularizační článek "Opravník obecně oblíbených omylů o veverkách" jsme napsali před několika lety pro časopis Naše příroda s jednoduchou motivací - doložit, že téměř vše, co si lidé myslí o veverkách, je ve skutečnosti úplně jinak. Najdete ho tady

Aktuální zpravodajství ze stanice s fotografiemi najdete po kliknutí na odkaz "Zprávy ze stanice" v tomto sloupku níže.








Veveřácká kronika




Yoda relaxuje

(31.05.2010 - 20:48)
Takto trávila víkend - na elektrické dečce postižená veverka Yoda.

Tlapka přišla na svačinu

(30.05.2010 - 20:51)
Včera dopoledne přišla "na svačinu" na zahradu (nebo, chcete-li do areálu záchranné stanice) parciální albínka Tlapka, kterou jsme do přírody vypouštěli koncem loňského léta. Opelichaný vzhled krásky Tlapky je daný právě probíhající přeměnou zimní srsti na letní. Jejímu hodování přihlížela z koruny stromu místní usedlice Cookie, která Tlapku u krmítka záhy vystřídala.

Divoké mládě v hlubokém lese

(29.05.2010 - 20:54)
Před dvěma dny jsem si udělala "výlet" na jedno z našich výpustných míst, kde vracíme zdravá a připravená mláďata do přírody. Místa objíždím pravidelně, už jen proto, abych na nich doplňovala potravu do veveřích krmítek.

Tentokrát jsem ale nalezla nejen obvyklé stopy "neviditelné" veveří přítomnosti (zmizelá potrava v krmítku, nová hnízda na stromech, vyjedené šišky pod stromy v okolí atd.), ale poštěstilo se mi potkat - a cca hodinu i pozorovat a fotografovat - divoké veveří mládě. Podle jeho věku jde s velkou pravděpodobností o cca dvouměsíčního potomka některé "naší" veverky, kterou jsme na tomto místě vypustili loni v létě.

Mládě se mě nejprve leklo a uteklo, když jsem se ale zamaskovala, po čtvrthodině se vrátilo a hodovalo na šiškách v koruně smrku nade mnou. Později i slezlo na zem do vysoké trávy, kde pokračovalo v "průzkumu světa".

Pozorování divokého zvířete v přírodě patří k nejúžasnějším zážitkům, které lidský život dokáže nabídnout...

Fotografií je tentokrát více (10) a dokumentují mé pozorování chronologicky. Na prvním snímku je hromádka vyloupaných šišek pod stromem, která upoutala mou pozornost. Snášející se lupínek ze šišky mi za chvíli prozradil přítomnost veverky v koruně stromu. Na dalších snímcích je mládě v pohybu i v klidu na smrku a též při hledání šišky na zemi. Když na zemi mládě šišku nalezlo, odneslo si ji na větev vedlejšího dubu, kde pokračovalo v jídle.

Z blondýnky je Yoda

(28.05.2010 - 21:02)
O postižené veverce "Blondýnce" jsem zde podrobně psala ve zprávě 20. května. Za týden od napsání tohoto textu se stav veveří holčičky nijak nezměnil. Mentální postižení se projevuje tím, že celý den pouze spí a probouzí se vlastně jen na krmení. Protože nemá (a ani už nikdy mít nebude) žádné zuby, je odkázána na krmení stříkačkou. Sací reflex jí funguje "nárazově", při některých krmeních se mi do ní daří dostat potravu jen obtížně. Nejspokojenější je při spánku na elektrické dečce, protože má problémy udržet si potřebnou tělesnou teplotu. Když si vyšetřím chvilku na čtení, spí vedle mě pod dekou nebo přímo v kapse mé mikiny.

Veverka též dostala nové jméno - jmenuje se Yoda, protože je v obličeji čím dál víc podobná známé postavičce z Hvězdných válek (Star Wars). :)

Za konzultaci tímto děkuji americkým čtenářkám tohoto webu (Caryn Eve Murray a Barbara Avra Bellens-Picon).

Trojčata "na vzduchu"

(27.05.2010 - 21:10)
Trojčata, která jsme odchovali od věku 8 dní, včera (kdy jim bylo 7 týdnů) čekala první velká změna - stěhovala se z voliéry uvnitř domu "na čerstvý vzduch", do komplexu venovních voliér.

Trojčata už sice přecházejí na pevnou stravu, třikrát denně ale (pokud o ni projeví zájem) dostávají i ve venkovní voliéře náhražku mateřského mléka. Zatím jsou v nejmenší voliéře, do té největší rozběhové se přesunou cca za 2 týdny. Na snímcích jsou trojčata při prvním průzkumu venkovní voliéry.

Jen pro silné povahy

(26.05.2010 - 21:14)
Včera jsme měli další smutný výjezd. U Nechanic jsme si byli pro třítýdenního veveřího kluka ve zbědovaném stavu. Na místě jsme se dozvěděli, že děti (ze 4. třídy) v parku před školou "z nudy" shodily veveří hnízdo, ubily veveří matku a nechaly na zemi ležet čtyři bezvládná (slepá veverčata). Ta na zemi ležela celou noc (byla to noc z pondělí na úterý, s vlnou přívalových dešťů a bouřek) a teprve v úterý, kdy 3 mláďata již byla mrtvá, zbývající čtvrté mládě jiné děti sebraly a odnesly domů (rodiče pak našli kontakt na nás). Totálně prochladlé a bezvládné mládě v beznadějném stavu zemřelo krátce poté, co jsme ho dovezli k nám do stanice.

První letošní vypouštění

(25.05.2010 - 21:16)
Dnes ráno jsme na jednom z výpustných míst vrátili do přírody ty z nejstarších letošních nalezenců. Na dvou snímcích je veveřák Véva z Bučovic při prvních krůčcích na svobodě. Výpustné místo na snímku je vybavené krmítkem i několika budkami, v nichž mohou první dny po vypuštění mláďata přespávat, než si najdou vlastní životní území.

Postižená blondýnka

(20.05.2010 - 21:21)
Před třemi týdny jsme si od Zuzany Pokorné ze Záchrany zvířat v Praze převzali pětitýdenní veveří holčičku, nalezenou v Praze - Chalupicích.

Veverka s atypickou pískově žlutou barvu a huňatým kožíškem byla od počátku problémová - dezorientovaná a nekoordinovaná.

Nejprve jsme měli podezření, že je slepá, příčinou jejího zvláštního chování ale bylo něco jiného - je degenerovaná, v lidské terminologii "mongoloidní". Není schopná dokonce ani vrátit se do pelíšku, který jsme ji umístili na podlaze voliéry - "vyběhne" z něj libovolným směrem, a jakmile se zastaví o překážku (např. stěna voliéry), tak na tom místě zůstane "zaseklá" a usne (bez ohledu např. na teplotu, takže v noci by byla schopná prochladnout apod.). Degenerace se projevila i tím, že jí vůbec nevyrostly zuby (ani hlodáky, ani stoličky), takže je bezzubá, tedy neschopná sama jíst pevnou potravu, již odpovídající jejímu věku.

Holčička tedy natrvalo zůstane ve voliéře uvnitř domu, v pelíšku na podlaze, kde ji budeme stříkačkou krmit kaší a mixovanou stravou, dokud to bude možné (může se totiž stát, stejně jako u jejího stejně postiženého bratra, že ji zanikne sací reflex, a v takovém případě by ji nezbylo než uspat, protože by to bylo milosrdnější než smrt hladem).

Na prvním snímku je "Blondýnka" po přijetí k nám do stanice, na ostatních snímcích je její dnešní podoba (snímky byly pořízeny při poledním krmení).

Smrková svačina

(19.05.2010 - 21:27)
I v současných deštivých dnech je zahrada neustále plná mláďat všech tří zde žijících divokých veverek. Na sérii včerejších snímků je rezavé mládě divoké veverky Cinkalky, které okusuje na mladém smrku neodolatelně chutné konečky větví.

Trojčata jsou šestitýdenní

(19.05.2010 - 21:23)
Naše chlouba, trojčata, přijatá a vypiplaná od věku 8 dní, dnes slaví "šesté narozeniny" (je jim přesně 6 týdnů). Jsou ve výtečné fyzické kondici, stále ještě bydlí uvnitř domu a dostávají náhražku mateřského mléka, protože na pevnou stravu začnou přecházet až zhruba za týden.
Na snímcích jsou nejprve ve věku 3 týdnů (snímek byl pořízen 28.4.), a na zbylých dvou fotografiích jsou zachyceni dnes (19.5.). Na snímku uprostřed je zleva sameček Buřtíček a holky Duha a Fila.


Celkem zpráv: 39
              |    starší >>