PINKY - Záchranná stanice pro veverky :: www.veveratka.cz

PINKY :: Záchranná stanice pro veverky - www.VEVERATKA.cz



PINKY :: záchranná stanice pro veverky


Naší záchrannou stanicí za 16 let existence (od roku 2008 do konce roku 2023) prošlo 1.363 nalezených veveřátek z celé České republiky. Naposledy, v roce 2023, jsme přijali 53 veverčích mláďat.

Najdete nás i na Facebooku tady

Bilanční zprávu o naší práci v roce 2023 najdete tady

Podrobnosti o naší knize "Veveřácká kronika" i informace jak si ji objednat najdete tady

Videoprofil zakladatelky záchranné stanice Katky Soukupové, natočený Nadací Karla Janečka, si spustíte tady. Související profilový článek na iHNED najdete tady

Půlhodinovou reportáž o naší záchranné stanici odvysílal v cyklu "Dobrá vůle" v červnu 2018 Český rozhlas. Pustit si ji můžete tady

Šestiminutovou reportáž o naší záchranné stanici odvysílala v září 2018 Česká televize v pořadu "Gejzír". Pustit si ji můžete tady

Knížka Veveřácká kronika má i svou vlastní stránku na Facebooku tady

Popularizační článek "Opravník obecně oblíbených omylů o veverkách" jsme napsali před několika lety pro časopis Naše příroda s jednoduchou motivací - doložit, že téměř vše, co si lidé myslí o veverkách, je ve skutečnosti úplně jinak. Najdete ho tady

Aktuální zpravodajství ze stanice s fotografiemi najdete po kliknutí na odkaz "Zprávy ze stanice" v tomto sloupku níže.








Veveřácká kronika




Nový návštěvník

(31.08.2010 - 14:55)
Na jaře takřka současně porodily všechny 3 samice divokých veverek, které žijí ve zdejší lokalitě (Cookie a její dcery Connie a Cinkalka).

V létě je pozorování divokých veverek mnohem složitější - jednak se stromy díky listí stanou neprůhlednými a terén neprůchodným, a také s návalem nalezenců v záchranné stanici nemáme tolik času na pozorování jako v zimě. Přesto jsme zjistili, že jedna ze tří samic prokazatelně porodila i podruhé, a vyvedla tedy mláďata z druhého, letního vrhu. Matkou byla pravděpodobně Connie, protože 2 mláďata, která jsme krátce zahlédli nedaleko odtud před měsícem, měla stejnou barvu srsti jako ona.

O tomto víkendu se na zahradě opakovaně objevilo další mládě, cca 3 měsíce starý kluk (což odpovídá věku dvou mláďat, která jsme zahlédli před měsícem, pravděpodobně jde tedy o jejich sourozence). Mládě s nadšením prozkoumává zdejší lokalitu, objevilo již veveřácké krmítko i stromy s ořechy a lískami a zvyklo si pohybovat se po visutých dřevěných mostech, kterými je naše zahrada "protkána".

Na fotografii ze včerejška je mládě při "značkování" ptačího krmítka slinami a také na krmné plošině, na které nyní divokým veverkám chystáme coby "sezónní specialitu" čerstvě natrhanou slunečnici.

Snídaně šampionů / Breakfast of champions

(27.08.2010 - 14:59)
Jedna z pravidelných "hrdinek" tohoto webu, již téměř 4 měsíce stará retardovaná veverka Jane, není díky vrozené zubní vadě (zubní malformace) schopná sama rozmělnit obvyklou veverčí potravu. Musíme ji proto krmit kaší a různými náhražkami.

Na snímku je její dnešní "vegetariánský talíř" - mrkev, jablko a hruška, vše nadrobno nastrouhané, a jako gurmánská příloha namočená (a tedy změkčená) speciální granule pro veverky z USA.

Jane si takto připravenou "snídani" soustředěně vychutná a průzkum jednotlivých příloh potravy ji dokáže zabrat i déle než hodinu.

Výpustné místo u Žamberka

(26.08.2010 - 15:08)
Před necelými třemi týdny jsme v podhůří Orlických hor, poblíž Žamberka, vrátili do přírody 6 mláďat včetně trojčat, která se k nám do stanice dostala ve věku pouhých 8 dní (o vypouštění jsme psali ve zprávě z 8. srpna).

Výpustné místo s budkami a krmítky vzorně připravila rodina Krčmářových, která ho od té doby denně "kontroluje" a doplňuje do krmítek potravu. Od Evy Krčmářové víme, že vypuštěná mláďata se stále ještě zdržují ve výpustné lokalitě a některá přespávají jak v budkách, tak ve výpustných bednách, které zatím zůstaly upevněné na stromech.

Na dvou snímcích, které v tomto týdnu pořídil syn Evy Krčmářové, jsou mláďata po třech týdnech na svobodě.

Katka z Prostějova

(26.08.2010 - 15:03)
Letošní jubilejní mládě s "pořadovým číslem" 80 se cestou k nám pořádně projelo - jeli jsme si pro něj až do Prostějova, tedy 200 km tam a dalších 200 km (to již s ním coby spolucestujícím) zpátky.

Cca šestitýdenní samičku přinesli nálezci na veterinární kliniku k MVDr. Kateřině Kulhavé se zraněním od psa, který si s ní trochu "pohrál". Naštěstí nijak vážné zranění K. Kulhavá ošetřila a po telefonické konzultaci s námi nálezcům rozmluvila jejich nápad, že si veverče ponechají. Samičku poté několikrát napojila a "uložila ke spánku" v klícce, kde vyčkala až do našeho podvečerního příjezdu.

Tmavě rezavá samička Katka dnes již "bydlí" ve společném pelíšku s dalšími nalezenci Sandrou, Tomášem a Bárou a spokojenost se svým momentálním útočištěm vyjadřuje vzorným přijímáním náhražky mateřského mléka...

Sandřiny oči

(25.08.2010 - 15:16)
V současnosti nejmladší "obyvatelka" naší záchranné stanice, samička Sandra, která se k nám dostala v neděli 8. srpna, dnes ráno otevřela oči a poprvé se rozhlédla po světě...
Díky tomu jsme byli schopni zpětně přesněji dopočítat její věk - v den nálezu byla pravděpodobně 10 dní stará.

Sandra je na svůj věk drobná (momentálně váží 71 gramů) kvůli zdravotním komplikacím, které způsobilo totální prochladnutí při několikahodinovém ležení na zemi v promočeném lese.

Snímky "Sandřiných očí" byly pořízeny dnes ráno.

Jane bez strupu

(23.08.2010 - 15:21)
Na jednom z dnešních tří snímků je trvalá "chovanka" naší záchranné stanice, retardovaná samička Jane, poprvé bez obřího strupu po abscesu na lopatce. Po posledním "vyloupnutí" se již strup neobnovil a postižené místo začalo zarůstat srstí.

Jane má za sebou další zástřih křivě rostoucích zubů a ani po něm není schopná sama rozmělnit obvyklou veverčí potravu. Znamená to, že ji stále přikrmujeme kaší a podáváme ji namočené speciální granule pro veverky, dovezené z USA.

Tři a půl měsíce stará Jane je ale spokojená a většinu dne tráví ve voliéře v prvním patře domu sice marným, ale trpělivým "zápasem" s oříšky či piškotem...

Sandra po dvou týdnech

(21.08.2010 - 16:06)
Zítra to bude 14 dní, co se k nám dostala silně podchlazená a zubožená samička Sandra, v den nálezu pouhých asi 8 dní stará (první zpráva o ní zde vyšla 9. srpna).

Po několika zdravotních komplikacích se nám zhruba před týdnem podařilo Sandru zdravotně stabilizovat a po dalším týdnu si snad již můžeme troufnout napsat, že samička je vyléčená a po všech stránkách prospívá.

Sandra v den příjmu k nám vážila 31 gramů, dnes má dvojnásobek (60 gramů) a je již po celém těle osrstěná. "Bydlí" v pelíšku s o 2 týdny staršími dvojčaty Tomášem a Bárou a stále je ještě nutné ji krmit každé 3 hodiny, a to i v noci.

Na prvních dvou fotografiích je Sandra těsně po příjezdu k nám (tělíčko měla pokryté mušími vajíčky, dobře jsou vidět i "omrzlé" končetiny), na dalších třech fotografiích je Sandra dnes ráno.

Sklizeň lísek

(20.08.2010 - 16:13)
Jako každý rok vypukla ve druhé polovině srpna "sklizeň" lískových ořechů, nejmilovanější veverčí pochoutky...

Přímo na zahradě, poblíž venkovních voliér, roste cca 20 čtyřicet let starých lískových keřů, kam si pro ořechy od rána až do večera přicházejí divoké veverky žijící v okolí.
Na snímcích ve větvích lísky je rok stará divoká tmavě rezavá veverka Connie a jedno z letošních mláďat, černý sameček Térák. Térák se narodil letos na jaře a je synem některé ze tří divokých samic, které v okolí žijí (dvouletá Cookie a její dvě dcery narozené před rokem, Connie a Cinkalka). Sameček Térák je jediné - nejsilnější! - z letošních mláďat, které zůstalo v této lokalitě, ostatní mláďata si postupně odešla hledat vlastní životní území.

Fotky obou veverek v koruně lísky nejsou příliš kvalitní, byly pořízeny z velké dálky a přes okenní sklo.

"Za ruku"

(18.08.2010 - 16:20)
Na snímku je momentka z dnešního rána - snímek šťastného společného spánku trojice Sandra, Bára & Tomáš, popsané ve včerejší zprávě. Pokud se na snímek podíváte pozorně, zjistíte, že Tomáš drží o dva týdny mladší Sandru "za tlapku"...

Naši nejmladší (Sandra, Bára & Tomáš)

(17.08.2010 - 16:22)
Třem momentálně nejmladším "chovancům" naší záchranné stanice pro veverky Pinky se daří nad očekávání dobře. V neděli přijatí sourozenci Bára a Tomáš z Kladna se po dvou dnech takřka zázračně zlepšili a proměnili se ze zbědovaných a vyděšených ubožátek v elegantní mláďata, která dohánějí dluh na váze vzornou konzumací potravy (každé 4 hodiny) a hlubokým spánkem v mezidobí. Jedinou památkou na hrůzný zážitek, kdy je v hnízdě napadl predátor, tak už jsou jen fialové hematomy na různých místech jejich tělíček. Samička Bára dnes ráno poprvé otevřela oči (nejprve pravé, po několika hodinách i levé), kluk Tomáš má oči ještě zalepené.

Vcelku dobře se daří i "naší nejmladší", dnes již cca 16denní holčičce Sandře, která se k nám dostala předminulou neděli. O víkendu se jí opět vrátil průjem, který je důsledkem silného podchlazení, když ležela několik hodin na zemi v promočeném lese. Dnes je Sandra již druhý den bez průjmu a opět začala přibírat na váze, dnes váží 44 gramů.

Dnes po obědě dosáhlo Sandřino štěstí vrcholu - přidali jsme ji do pelíšku k výlečeným (o 2 týdny starším) dvojčatům Tomášovi a Báře. Po devíti dnech, kdy byla Sandra sama, se tak konečně mohla přitulit k jiným mláďatům a ubezpečit se, že není na světě úplně opuštěná.

Na snímcích je spící Sandra ještě samotná ve svém původním pelíšku, na dalších dvou snímcích je Bára (s již otevřenýma očima) společně s Tomášem a na posledních dvou snímcích je zachycen okamžik, kdy jsme Sandru přidali do pelíšku ke dvojčatům. Na první fotografii je Sandra při přidání k dvojčatům, na druhé fotografii je spící Sandra šťastně přitulená k tělíčku Báry.


Celkem zpráv: 20
              |    starší >>