PINKY - Záchranná stanice pro veverky :: www.veveratka.cz

PINKY :: Záchranná stanice pro veverky - www.VEVERATKA.cz



PINKY :: záchranná stanice pro veverky


Naší záchrannou stanicí za 16 let existence (od roku 2008 do konce roku 2023) prošlo 1.363 nalezených veveřátek z celé České republiky. Naposledy, v roce 2023, jsme přijali 53 veverčích mláďat.

Najdete nás i na Facebooku tady

Bilanční zprávu o naší práci v roce 2023 najdete tady

Podrobnosti o naší knize "Veveřácká kronika" i informace jak si ji objednat najdete tady

Videoprofil zakladatelky záchranné stanice Katky Soukupové, natočený Nadací Karla Janečka, si spustíte tady. Související profilový článek na iHNED najdete tady

Půlhodinovou reportáž o naší záchranné stanici odvysílal v cyklu "Dobrá vůle" v červnu 2018 Český rozhlas. Pustit si ji můžete tady

Šestiminutovou reportáž o naší záchranné stanici odvysílala v září 2018 Česká televize v pořadu "Gejzír". Pustit si ji můžete tady

Knížka Veveřácká kronika má i svou vlastní stránku na Facebooku tady

Popularizační článek "Opravník obecně oblíbených omylů o veverkách" jsme napsali před několika lety pro časopis Naše příroda s jednoduchou motivací - doložit, že téměř vše, co si lidé myslí o veverkách, je ve skutečnosti úplně jinak. Najdete ho tady

Aktuální zpravodajství ze stanice s fotografiemi najdete po kliknutí na odkaz "Zprávy ze stanice" v tomto sloupku níže.








Veveřácká kronika




Ořechový ráj / Nuts paradise

(28.09.2010 - 13:37)
Poslední dny trávíme sběrem a sušením vlašských ořechů, které právě dozrávají. Ročně ořechů v záchranné stanici spotřebujeme obrovské množství, minimálně 10 beden. Ořechy momentálně sušíme kde se jen dá, u krbových kamen ale i na podlaze jedné z místností domu. Dnes jsme na "návštěvu" do domu přenesli z venkovní voliéry i jednu z trvalých obyvatelek záchranné stanice, dva roky starou samičku Busy, která nám díky své mateřské povaze pomáhá s výchovou mláďat, aby se i ona mohla pokochat pohledem na to "ořechové bohatství". Busy si prohlídku "ořechového koberce" důkladně užila a pak se vydala na návštěvu do voliéry k retardované samičce Jane, která je umístěná v téže místnosti.

Podzimní javorová pochoutka

(27.09.2010 - 13:42)
Skoro stejně často jako stromy s ořechy navštěvují veverky na zahradě i starý javor (jde o strom Javor babyka - latinský název Acer campestre). Velkou pochoutkou jsou pro ně na podzim dozrávající nažky, z nichž si vybírají chutná semínka. Uschlé nažky pak veverky ze stromu "sklízejí" i v zimě a na jaře si je vyhrabávají ze země pod stromem, kdy se nabobtnalá a naklíčená semínka mění v pochoutku plnou vitamínů. Jeden z javorů roste přímo před okny domu, takže javoří hostinu pozorujeme z těsné blízkosti.

Poslední vypouštění roku 2010

(20.09.2010 - 13:44)
Poslední týden jsme měli hektický - využili jsme příhodnou předpověď počasí a nástup teplých podzimních dní k letošním úplně posledním vypouštěním mláďat do přírody. Na několika výpustných místech jsme ve třech dnech (respektive brzkých ránech) postupně vrátili do přírody 14 mláďat z letních vrhů, vesměs ve věku kolem tří měsíců.

Kromě několika handicapovaných veverek, žijících zde natrvalo, tak u nás zůstala už jen 4 nejmladší mláďata ve věku 7-8 týdnů, která do přírody vrátíme až po zimě, příští rok na jaře (termín jejich vypuštění časově vycházel až na druhou polovinu října, a to je příliš pozdě na to, aby si stihla nashromáždit zásoby potravin na zimu a adaptovat se na život v přírodě).

Na snímcích jsou vypuštěná veverčata při svých prvních průzkumech v korunách stromů.

Ninja Sandra

(17.09.2010 - 13:49)
Aktuálně nejmladší veverka u nás ve stanici, brzy již sedmitýdenní krásná samička Sandra, získala zajímavý barevný doplněk vizáže - na jinak rezavé srsti se jí na hřbetě objevil hnědý pruh, který by šlo považovat za "bojové maskování". :)

Sandra, která se k nám dostala ve zbědovaném stavu ve věku pouhých 10 dnů (viz jedna z fotografií), stále ještě dostává náhražku mateřského mléka, začala již ale ochutnávat pevnou stravu, což je neklamným znamením toho, že se brzy přestěhuje za staršími veverčaty do komplexu venkovních voliér.

Na 4 fotografiích je Sandra v den nálezu, poté ve věku necelých 4 týdnů při krmení (s ještě zalepenýma očima), Sandra při krmení dnes a konečně Sandra s "maskovacím pruhem" na zádech.

Jane: "Ahoj!" / "Hello!"

(15.09.2010 - 13:54)
Rádi vyřizujeme pozdrav všem čtenářům tohoto veverčího webu od jedné z jeho nejčastěji popisovaných "hrdinek", retardované, ale zcela šťastné a optimistické veverky Jane.
Tu momentálně potkal další z mnoha zdravotních problémů, tentokrát zánět "čumáčku", projevující se zahleněním a "frkáním" (po konzultaci s jejím "dvorním" lékařem MVDr. Pohořalým ho léčíme antibiotiky).
Jane teď tráví více času ve svém košíčku a nezvládá tedy svou obvyklou činnost, totiž řízenou "demolici" dvoumetrové voliéry uvnitř domu, kterou již dva měsíce sama obývá.

Connie a slunečnice

(14.09.2010 - 13:58)
Více než rok stará divoká veverka Connie je dcerou samičky Cookie, která se coby nalezené mládě dostala do naší záchranné stanice před dvěma lety a po vypuštění žije v okolí. Connie si pravidelně chodí "vylepšovat jídelníček" ze zdejších krmítek, na snímcích je při slunečnicové "svačině" na ptačím krmítku. Také Connie je již matkou, dokonce dvojnásobnou.

Snídaně u Tiffanyho / Breakfast at Tiffany´s

(13.09.2010 - 14:01)
Do nového týdne je dobré vstoupit posílen a s dobrou náladou. Trojice cca sedmitýdenních veverčat si pochutnává na čerstvém, dnes ráno z keře utrženém lískovém ořechu.

Vincent

(08.09.2010 - 14:04)
Zatím poslední letošní příjem (s pořadovým "číslem" 81) do naší záchranné stanice byl atypický - sameček Vincent není v obvyklém věku plus/mínus měsíc, ale je již téměř tříměsíční. Nálezci z Chomutova ho našli v červenci, rozhodli se ale postarat se o něj sami a k nám ho předali až ve chvíli, kdy začal být v domácnosti nezvladatelný.
Pokus postarat se o mládě veverky "laicky" má dva obvyklé (a nepříjemné) důsledky. Pokud mládě na nevhodné náhražce mateřského mléka vůbec přežije (což je samo o sobě výjimečné), je velikostně nedovyvinuté a mívá nenapravitelné růstové vady. Konkrétně Vincent je na svůj věk velmi slabý, "rachitický", má slabé kosti a na první pohled nepoměrně velkou hlavu oproti zbytku těla.

Druhý problém, vznikající pozdním odevzdáním, je v přílišném přivyknutí takových mláďat na člověka. Protože nevyrůstají s ostatními mláďaty, ale s lidmi, nevytvoří si standardní vazby na ostatní mláďata a v horším případě při pokusu "zařadit" je k mláďatům se k nim chovají agresivně. Každopádně takto "zlidštělá" mláďata není možné vrátit do přírody v nejvhodnějším okamžiku (tedy ve věku cca 3 měsíců) a u většiny z nich to není možné nikdy, takže musí zbytečně dožít v zajetí, přestože by při včasném odevzdání do záchranné stanice mohly do přírody bezproblémově odejít.

Prcek v lahvi

(06.09.2010 - 14:09)
I když snímek působí pravděpodobně trochu hrůzostrašně, ve skutečnosti zachycuje běžné dění na naší zahradě. Na snímku je jedno ze speciálních krmítek pro veverky, zamezující zcizení potravy z něj ptáky. Vlašské ořechy jsou vložené do skleněné sklenice (zavařovačky), do níž se veverka dostane skrz dřevěnou budku s otvorem. Taková "dobrodružná cesta" je pro většinu ptáků neřešitelným problémem, takže k ořechům se dostanou jedině veverky.

Na snímku je tříměsíční veveří kluk, který se v okolí začal objevovat před několika dny (psala jsem o něm ob 2 zprávy níže v textu "Nový návštěvník") a včera toto zvláštní krmítko objevil. Po vynosení ořechů se ještě rozhodl vnitřek sklenice "označkovat" slinami...

Šestice v divočině

(03.09.2010 - 14:11)
Ve středu jsme na nově vybudovaném výpustném místě vrátili do přírody prvních 6 tříměsíčních nalezenců z letošních letních vrhů. Výpustné místo jsme vybavili obvyklým - a osvědčeným - způsobem (několik budek na stromech, krmítko a pítko), což umožňuje mláďatům plynulý přechod mezi životem v záchranné stanici a samostatným životem v přírodě. Jak máme ověřeno z mnoha výpustných míst, mláďata se často několik týdnů i měsíců drží poblíž výpustného místa a využívají jeho vymožeností (potrava v krmítkách, přespávání v budkách) a teprve po dosažení pohlavní dospělosti si postupně najdou své vlastní území.

Vypouštění se týkalo samičky Pipsi z Kerska (jméno jí dala jedna z čtenářek zde v diskuzi pod fotografií), samičky Koaly z Býchor, samečka Klause (nalezen byl v zahradách Pražského hradu), samečka z Chrudimi, samičky z Prahy (nalezené v letním vedru pod autem) a samičky Marty z Brandýsa.

Vypouštění je pro nás vždy emocionálně náročné, k většině mláďat máme osobní vztah, vzniklý cca dvouměsíčním "společným životem" s nimi, silný obzvlášť u těch, která měla komplikovaný osud či nějaké zdravotní problémy. I proto jsme v myšlenkách vždy "s nimi" a je-li výpustné místo poblíž, jezdíme ho pravidelně "kontrolovat" a doplňovat potravu.
Dnes, po dvou dnech od vypuštění, jsme se byli na výpustném místě podívat. K naší velké radosti jsme viděli samičku Pipsy, v dopolední "siestě" vykukující z jedné budek vysoko na kmeni a v koruně sousedního stromu se proháněla samička Koala. V jejím případě bylo vypouštění ozvláštněné tím, že výpustné místo jsme zřídili přímo v lokalitě, kde byla před dvěma měsící nalezena, takže se vrátila přímo do lesa, v němž se narodila.

Na snímcích z vypouštění jsou mláďata, vykukující z přepravní bedny, upevněné na stromě a poté i jejich první kroky na svobodě, obvykle vedoucí po kmeni vzhůru do koruny...