PINKY - Záchranná stanice pro veverky :: www.veveratka.cz

PINKY :: Záchranná stanice pro veverky - www.VEVERATKA.cz



PINKY :: záchranná stanice pro veverky


Naší záchrannou stanicí za 16 let existence (od roku 2008 do konce roku 2023) prošlo 1.363 nalezených veveřátek z celé České republiky. Naposledy, v roce 2023, jsme přijali 53 veverčích mláďat.

Najdete nás i na Facebooku tady

Bilanční zprávu o naší práci v roce 2023 najdete tady

Podrobnosti o naší knize "Veveřácká kronika" i informace jak si ji objednat najdete tady

Videoprofil zakladatelky záchranné stanice Katky Soukupové, natočený Nadací Karla Janečka, si spustíte tady. Související profilový článek na iHNED najdete tady

Půlhodinovou reportáž o naší záchranné stanici odvysílal v cyklu "Dobrá vůle" v červnu 2018 Český rozhlas. Pustit si ji můžete tady

Šestiminutovou reportáž o naší záchranné stanici odvysílala v září 2018 Česká televize v pořadu "Gejzír". Pustit si ji můžete tady

Knížka Veveřácká kronika má i svou vlastní stránku na Facebooku tady

Popularizační článek "Opravník obecně oblíbených omylů o veverkách" jsme napsali před několika lety pro časopis Naše příroda s jednoduchou motivací - doložit, že téměř vše, co si lidé myslí o veverkách, je ve skutečnosti úplně jinak. Najdete ho tady

Aktuální zpravodajství ze stanice s fotografiemi najdete po kliknutí na odkaz "Zprávy ze stanice" v tomto sloupku níže.








Veveřácká kronika




Connie ve větru / Connie on the wind

(03.11.2010 - 15:00)
Divokou samičku Connie jsem dnes za slunečného počasí fotila na ptačím krmítku i na visutých mostech mezi stromy. Ve větru ji krásně vlály všechny "součásti" zimní srsti - štětičky na uších, srst na hřbetě i hustý ocas.

Architektka Jane

(31.10.2010 - 13:07)
Pravidelným čtenářům těchto stránek dobře známá retardovaná veverka Jane se rozhodla postavit si vlastní hnízdo. Jako nejvhodnější místo ke stavbě si vybrala záclonovou konzoli nad oknem místnosti, ve které má voliéru a kam ji několikrát za den pouštíme proběhnout.

Podobně to dopadlo i s výběrem stavebního materiálu - Jane si usmyslela, že pro stavbu hnízda budou nejvhodnější větvičky lísky, které ji do voliéry dáváme na okusování.
Stěhování větví z voliéry otevřenými dveřmi a marné pokusy o jejich vyzdvižení na okno zabraly Jane celé sobotní dopoledne, než se unavila tak, že zcela vysílená usnula ve svém pohodlém košíku ve voliéře.

Určitě se jí zdálo o Empire State Building...

Connie "v lahvi"

(28.10.2010 - 13:09)
Divokou samičku Connie se mi podařilo vyfotit v jednom ze speciálních veveřích krmítek. Do pětilitrové sklenice s několika ořechy se veverka dostane jen skrz dřevěnou budku s otvorem, což zamezí přístupu většině ptáků, kteří by ořechy jinak odnosili. Connie neodolala a jeden z ořechů si snědla ještě uvnitř sklenice.

Miss podzim 2010

(25.10.2010 - 13:11)
Takřka jako profesionální manekýnka mi před objektivem fotoaparátu ve scenérii z podzimního listí "zapózovala" divoká veverka Connie.

Connie je 15 měsíců stará, narodila se loni v létě samičce Cookie, kterou jsme rok před tím vypustili ze záchranné stanice do přírody (otcem Connie byl též jeden ze samečků, vrácených ze stanice zpět do přírody).

Connie se stále zdržuje v okolí, letos dvakrát porodila a vychovala mláďata. Momentálně přelínává z letní na zimní srst, na snímku je zřetelně vidět nejvýraznější součást zimní srsti - zvedající se elegantní "štětky" na uších.

Peřina z provazů

(22.10.2010 - 13:14)
Včera se mi podařilo z největší blízkosti vyfotit krásného čtyřměsíčního samečka na jednom z visutých dřevěných "mostů", kterými jsou u nás na zahradě pospojovány koruny stromů, aby veverky při svých přesunech mezi vzdálenějšími stromy nemusely běhat po zemi.

Samečka zaujaly provazy, kterými jsou jednotlivé části "mostu" svázány a napadlo ho (stejně jako řadu veverek před ním), že by roztřepené konce provazu mohly posloužit jako vhodná tepelná vycpávka hnízda. Provaz cupoval nejprve vsedě a později se zavěsil hlavou dolů. Smotek vláken provazu, který získal po asi pětiminutové usilovné práci, si nakonec odnesl sebou do hnízda v lesíku, který sousedí se zahradou.

Slečna Sandra

(16.10.2010 - 13:17)
Na snímcích si můžete prohlédnout, jak nádherná samička vyrostla k naší velké radosti ze zbědovaného mláděte, které se k nám promočené, promrzlé a poseté larvami dostalo ve věku pouhých deseti dnů na začátku srpna.

Sandra je na snímku těsně po příchodu do záchranné stanice, na třech dalších snímcích je její dnešní podoba. Necelé tři měsíce stará Sandra si na fotografiích pochutnává ve voliéře na javorových semínkách.

Na krmítku

(13.10.2010 - 13:22)
Podzim nabízí veverkám v okolí tolik přirozené potravy (ořechy, šípky, šišky, javorová semínka, houby), že speciální veveří krmítka v areálu záchranné stanice navštěvují spíše výjimečně. Nejčastěji se tam chodí napít či si pochutnat na kolečku mrkve či jiné zeleniny. Na snímku je jedno ze dvou divokých mláďat, černý sameček, které se momentálně zdržují na zahradě a v jejím nejbližším okolí.

Jane "v tělocvičně"

(11.10.2010 - 13:25)
Retardovanou veverku Jane čekalo velké překvapení - na zhruba tři hodiny jsme ji poprvé přenesli z její voliéry uvnitř domu na návštěvu největší venkovní rozběhové voliéry, určené pro přípravu nejstarších mláďat před vypuštěním do přírody. Jane byla z obrovské "tělocvičny" (voliéra je vysoká 6 metrů a vybavená silnými kmeny dubu) zcela u vytržení a celou dobu vydržela "vířit" jak po vodorovných větvích, tak po kmenech stromů. Po návratu z "hřiště" do své voliéry v domě se "vyběhaná" Jane rychle najedla, zalezla do pelíšku a nepřetržitě v něm spala celé odpoledne, večer, noc a část příštího rána...

Vincentova hračka

(08.10.2010 - 13:28)
O samečkovi Vincentovi jsme zde psali přesně před měsícem (8. září). Jde o mládě, které se k nám dostalo až 2 měsíce po nálezu, podvyživené a díky dlouhému životu s rodinou nálezců tak navyklé na lidskou společnost, že již bohužel nepůjde vrátit do přírody.
Po měsíci života u nás jsme již Vincenta "dovyživili", takže ztratil svou původní vychrtlost, výživové chyby jsou ale ve stavbě kostí neodstranitelné, takže je stále o zhruba třetinu menší než stejně staré veverky.

Vincent momentálně bydlí v komplexu venkovních voliér spolu s několika dalšími mláďaty, ostatní veverky ho ale vůbec nezajímají a tráví čas tím, že vyhlíží, kdy se někdo z nás k voliéře přiblíží a okamžitě se snaží upoutat naši pozornost. Při jakýchkoli činnostech uvnitř voliér (výměna stravy, úklid atd.) se na nás "pověsí" a je neúnavný ve své snaze si s námi "hrát".

Na obou snímcích je Vincent se svou nejoblíbenější hračkou, rolí papírových utěrek, umístěnou v chodbě spojující voliéry. Jakmile Vincenta pustíme z voliéry do chodby, vyšplhá na poličku a pokouší se nasoukat do prostřední duté části role utěrek či ji alespoň shodí na podlahu a radostně rolí koulí z jednoho konce chodby na druhý.

Tady žiji já !!!

(06.10.2010 - 13:31)
Jakmile se mláďata divokých veverek osamostatní, okamžitě se začnou teritoriálně vymezovat vůči ostatním (i když se to obecně moc neví, veverky jsou samotáři a ze svého teritoria případné "vetřelce" nekompromisně zaženou). Ve zdejší lokalitě zůstala z mláďat, narozených divokým veverkám v létě, už jen poslední dvě. Na snímcích z dnešního rána je černá "holčička", cca 3 měsíce stará, která si slinami značkuje ptačí krmítko všude, kam jen dosáhne...


Celkem zpráv: 12
              |    starší >>