PINKY - Záchranná stanice pro veverky :: www.veveratka.cz

PINKY :: Záchranná stanice pro veverky - www.VEVERATKA.cz



PINKY :: záchranná stanice pro veverky


Naší záchrannou stanicí za 16 let existence (od roku 2008 do konce roku 2023) prošlo 1.363 nalezených veveřátek z celé České republiky. Naposledy, v roce 2023, jsme přijali 53 veverčích mláďat.

Najdete nás i na Facebooku tady

Bilanční zprávu o naší práci v roce 2023 najdete tady

Podrobnosti o naší knize "Veveřácká kronika" i informace jak si ji objednat najdete tady

Videoprofil zakladatelky záchranné stanice Katky Soukupové, natočený Nadací Karla Janečka, si spustíte tady. Související profilový článek na iHNED najdete tady

Půlhodinovou reportáž o naší záchranné stanici odvysílal v cyklu "Dobrá vůle" v červnu 2018 Český rozhlas. Pustit si ji můžete tady

Šestiminutovou reportáž o naší záchranné stanici odvysílala v září 2018 Česká televize v pořadu "Gejzír". Pustit si ji můžete tady

Knížka Veveřácká kronika má i svou vlastní stránku na Facebooku tady

Popularizační článek "Opravník obecně oblíbených omylů o veverkách" jsme napsali před několika lety pro časopis Naše příroda s jednoduchou motivací - doložit, že téměř vše, co si lidé myslí o veverkách, je ve skutečnosti úplně jinak. Najdete ho tady

Aktuální zpravodajství ze stanice s fotografiemi najdete po kliknutí na odkaz "Zprávy ze stanice" v tomto sloupku níže.








Veveřácká kronika




Duben ve stanici

(29.04.2011 - 10:47)
Ve veverčí záchranné stanici není náročnějšího období než je přelom dubna a května. Protože v přírodě již má za sebou většina samic první jarní vrhy, dostane se k nám každoročně během několika málo dní takřka polovina mláďat z celoročního počtu. Loni jich do konce dubna bylo 30 (za celý rok 81), letos zatím 31 (a to do konce měsíce ještě chybí 2 dny).

Protože všechna mláďata se musí pravidelně krmit (některé po 3, starší po 4 či 5 hodinách), po jídle je nutné je ručně "čůrat" (ti mladší to ještě sami nedokážou), některé musíme léčit a navíc leckdy i několikrát denně vyjíždíme desítky či stovky kilometrů pro nové nalezence, je to na 2 lidi (kteří kromě toho mají svou normální práci) opravdu pořádný "blázinec". Stojí to ale zato...

Naštěstí ten nejintenzivnější nápor práce za pár dní poleví, protože část mláďat odroste a přestane být na ručním krmení závislá. Následovat bude postupné přemisťování do venkovních voliér a pozvolný "trénink" veverčat na vypuštění, které je čeká po dosažení 3 měsíců věku, tedy u většiny z nich v průběhu června.

Dnes tedy nabízíme jen několik fotografií ze zdejší "veverčí školky" a k tomu jednoduchou "genderovou" statistiku - protože z 31 přijatých mláďat je 23 holek a jen 8 kluků, vypadá to, že tuto planetu skutečně začínají ovládat ženy. :)

Strašidýlko Famfulínek

(27.04.2011 - 10:03)
Po měsíci nabízíme fotografii jedné z našich trvalých "chovankyň", retardované samičky Jane. Kuriózní snímek panáčkující Jane byl pořízen průhledem mezi dvěma schody visutého schodiště. Na Jane "přišlo jaro" a tak v podobné pozici sedává celé hodiny na parapetu otevřeného okna a čeká, kdy si jejího neotřelého půvabu konečně všimne sameček Tom, prohánějící se korunami stromů nedaleko domu...

Robinson Crusoe z Přepeře

(25.04.2011 - 13:03)
Velikonoční neděle byla hektická - postupně jsme přijali 4 veverčata, z míst nálezu vzdálených mnoho desítek kilometrů. Jak 3 kluci (z Karlštejna, z Bílovic u Brna a Přepeře u Turnova), tak samička z Čáslavi měli společný věk cca 5 týdnů i to, že se našli samotní.

Nejtěžší osud měl černý sameček z Přepeře, pro kterého jsme vyjížděli až v noci. Jeho matku objevili nálezci, rodina Johanových, přejetou na silnici už ve středu. Mládě pak našli včera, kdy sameček, už na pokraji smrti hladem po čtyřech dnech bez matčina mléka, vylezl z hnízda (vzhledem k terénu na místě nálezu neobjevitelného), a začal se "přidružovat" ke kolemjdoucím. Velký podíl na jeho přežití má i skvělá reakce rodiny nálezců, která se zachovala tím jediným správným způsobem - mládě okamžitě uložila do tepla s vyhřívanou lahví, nepokoušela se ho ničím krmit (to by při tak dlouhém hladovění bylo životu nebezpečné), na internetu vyhledala kontakt na naší záchrannou stanici a byť bylo pozdě večer, na nic nečekala a zatelefonovala.

Jak už to u mláďat s takto strašným zážitkem bývá, sameček se okamžitě proměnil v toho nejvzornějšího "pacienta" záchranné stanice. Nadšeně přijímá potravu, vyjadřuje vděk slastným mručením a kdyby uměl mluvit, určitě by po každém napití s úklonou hlasitě poděkoval. :)

První snímky mláďat Connie

(24.04.2011 - 10:27)
Včera jsme poprvé viděli letošní mláďata divoké veverky Connie, která se narodila před dvěma měsíci (26.2.). Dva černí prcci se ráno objevili na stromech v akátovém lese a při průzkumu teritoria se krátce odvážili i na visuté dřevěné mosty nedaleko veveřího krmítka.

Zatím se nám nepodařilo určit jejich pohlaví, dle rychlosti pohybu a chování ale jde o zdravá a statná mláďata. Jak jejich věku odpovídá, tráví čas zvědavým zkoumáním okolí a vzájemnými honičkami.

Na zahradu se obě mláďata přišla podívat i dnes ráno, kdy si jedno z nich trouflo i na visutou plošinu s krmítkem. Jde už o třetí mláďata Connie, ppoprvé se stala matkou před rokem na jaře a podruhé loni v létě.

Čtyřčata ze Sudic

(22.04.2011 - 09:49)
Duben je v naší záchranné stanici vždy tím nejhektičtějším měsícem a výjimkou není ani ten letošní - už jsme přijali 27 veverčátek...

Dnes vám nabízíme příběh čtyřčat z vesnice Sudice u Svitav. Jejich matku přejelo na silnici auto a mláďata zůstala opuštěná a hladová v hnízdě. Protože ale místní obyvatelé veverku již několik dní předtím pozorovali a věděli, kde má hnízdo postavené, mláďata z něj opatrně vybrali a my jsme si pro ně okamžitě přijeli.

Tři zhruba 5 týdnů staří kluci a jedna slečna byli jen hodně dehydrovaní a vystrašení, ale po pár hodinách v teple a po řádném nakrmení se rychle vzpamatovali. Dvě černá a dvě tmavě hnědá mláďata sice tráví většinu času hrou s několika podobně starými nalezenci, ale ve spánku se vždy promotají do původní čtveřice.

Sandra a Katka na svobodě

(20.04.2011 - 09:55)
Včera dopoledne skončil happy endem příběh naší loňské nejproslulejší nalezenkyně, samičky Sandry. Deset dnů staré mládě, loni v červenci nalezené v lese u Neveklova (jméno dostalo podle nálezkyně Sandry Radovičové), bylo těžce podchlazené, s omrzlými končetinami a pokryté mušími vajíčky. Sandru se nakonec podařilo nejen udržet při životě, ale i vyléčit a vyrostla z ní nádherná statná samička s hustou srstí rezavé barvy, bez jakýchkoli zdravotních komplikací.

Sandra dorostla do věku vhodného k vypuštění až na začátku zimy, kdy již nelze mláďata do přírody vrátit, takže přečkala zimu u nás v záchranné stanici, společně se stejně starou samičkou Katkou, nalezenou v Prostějově (předala nám ji MVDr. Kateřina Kulhavá z tamní veterinární kliniky).

Protože v polovině dubna je již teplo a v přírodě je dostatek "veverčí" potravy, vypustili jsme včera dopoledne obě samičky, Sandru i Katku, do přírody. Jen pro ně jsme vybudovali zbrusu nové výpustné místo, v krásném smíšeném lese u potoka, s dvěma budkami a krmítkem. Po otevření transportní bedny provizorně připevněné na kmen stromu se nejprve Sandra a pár minut po ní i Katka poprvé vyšplhaly do koruny vysoké borovice, vstříc svobodě a novému samostatnému životu. Držíme jim palce a v myšlenách jsme stále s nimi...

Na jednom ze snímků je Sandra těsně po nálezu, na dalším Sandra společně s Katkou v budce ve voliéře, na další fotografii je Sandra na střeše transportní bedny těsně před vyběhnutím do koruny stromu a na zbylých snímcích jsou obě samičky při prozkoumávání stromů v okolí výpustného místa.

Sandra těsně po nálezu Sandra ve věku 3 týdnů Katka (vlevo) se Sandrou (vpravo) cca týden před vypuštěním do přírody Sandra na transportní bedně těsně před skokem na sousední strom Sandra opouští civilizaci... Katčin první skok na svobodě Katka těsně po vypuštění Katka těsně po vypuštění Katka těsně po vypuštění Katka těsně po vypuštění Celkový pohled na výpustné místo s budkami a krmítkem

Bratři "krtci" otevřeli oči

(17.04.2011 - 10:24)
Po necelých třech týdnech u nás otevřeli oči letošní první nalezenci, "bratři krtci" ze Stříbrné Skalice, nalezení v hnízdě na skáceném stromě. Podle data otevření očí jsme mohli zpětně dopočítat i jejich věk v den nálezu - bylo jim pouhých 9 dní.

Sourozenci při přijetí k nám vážili 21 a 22 gramů, dnes se jejich hmotnost pohybuje kolem 90 gramů. Oba jsou zdravotně zcela v pořádku a protože v místě nálezu jsou hluboké lesy, vrátíme je (za další cca 2 měsíce) do přírody přímo v lokalitě jejich nálezu na novém výpustném místě.

Oba sourozenci patří k těm vůbec nejmladším mláďatům, která se k nám dostala. Tuto soukromou "věkovou hitparádu" úspěšně odchovaných mláďat vedou loňská trojčata ze Žamberka, kterým bylo při nálezu ještě o den méně (8 dní).

Na jednom ze snímků jsou oba "krtci" těsně po přijetí k nám před 3 týdny, jejich samostatné snímky byly pořízeny dnes ráno při krmení.

Ministatistika

(16.04.2011 - 10:26)
Do záchranné stanice jsme letos zatím přijali 16 veverčat obrazně řečeno z celé republiky (mezi místy nálezu byla i od nás tak vzdálená místa jako Litvínov, Brno, Frýdek-Místek či Jindřichův Hradec). Zajímavostí je, že ze 16 mláďat je 13 "ženského pohlaví". Na snímku je 8 zhruba stejně starých pětitýdenních mláďat těsně po krmení.

Špunti

(14.04.2011 - 11:47)
Již 4 dny se snažíme zachránit další veveří "škvrňata", pro která jsme si v neděli večer jeli na severní Moravu (nalezena byla u Frýdku-Místku).

Veverčí trojčata spadla na zem spolu s hnízdem v koruně pokáceného stromu. První dva dny je krmila nálezkyně, která nás kontaktovala ve chvíli, kdy první z mláďat zemřelo (na její obranu dodáváme, že se o mláďata snažila postarat co nejlépe a navíc neměla přístup na internet, čili neměla možnost nalézt informace a kontakt na nás).

Obě zbylá mláďata byla při přijetí k nám jen několik dní stará (odhadujeme jejich tehdejší věk na nanejvýš 7 dní), apatická a zcela vyčerpaná z nedostatku vhodné potravy. I vzhledem k nízkému věku byla jejich šance na přežití nízká, nemluvě o výživovém deficitu. Po nasazení správné stravy a péče se ale jejich zdravotní stav nejprve stabilizoval a v posledních dvou dnech v nás jejich stav vzbuzuje mírný optimismus.

Sameček a samička jsou zatím samozřejmě zcela bez srsti, takže musí být zabaleni v teplém "spacáku" i při krmení.

Dva z pěti snímků pořídila nálezkyně mláďat (proto jsou na něm 3 mláďata, tedy i to které zemřelo), další tři snímky již vznikly u nás. Snímek zachycující krmení samičky je z dnešního dopoledne.

Veverčí siesta

(13.04.2011 - 10:04)
Fotografování divokých veverek není kvůli jejich plachosti nijak jednoduché, a tak se některé snímky podaří opravdu jen jednou za život. Dnešní série tří fotografií patří právě k takovým...

Divoká veverka Connie je na snímcích zachycená při krátké siestě v koruně divoké třešně. Samička, vyčerpaná z kojení mláďat v hnízdě, se pohodlně natáhla na větvi a vyhřívala se na jarním sluníčku. Na pár vteřin i usnula, než ji probudilo sklouznutí zadní nohy dolů z větve...

Pokud se pozorně podíváte na rozhraní hnědé srsti a bílého bříška, uvidíte růžové bradavky výrazně zvětšené od kojení.


Celkem zpráv: 15
              |    starší >>