PINKY - Záchranná stanice pro veverky :: www.veveratka.cz

PINKY :: Záchranná stanice pro veverky - www.VEVERATKA.cz



PINKY :: záchranná stanice pro veverky


Naší záchrannou stanicí za 16 let existence (od roku 2008 do konce roku 2023) prošlo 1.363 nalezených veveřátek z celé České republiky. Naposledy, v roce 2023, jsme přijali 53 veverčích mláďat.

Najdete nás i na Facebooku tady

Bilanční zprávu o naší práci v roce 2023 najdete tady

Podrobnosti o naší knize "Veveřácká kronika" i informace jak si ji objednat najdete tady

Videoprofil zakladatelky záchranné stanice Katky Soukupové, natočený Nadací Karla Janečka, si spustíte tady. Související profilový článek na iHNED najdete tady

Půlhodinovou reportáž o naší záchranné stanici odvysílal v cyklu "Dobrá vůle" v červnu 2018 Český rozhlas. Pustit si ji můžete tady

Šestiminutovou reportáž o naší záchranné stanici odvysílala v září 2018 Česká televize v pořadu "Gejzír". Pustit si ji můžete tady

Knížka Veveřácká kronika má i svou vlastní stránku na Facebooku tady

Popularizační článek "Opravník obecně oblíbených omylů o veverkách" jsme napsali před několika lety pro časopis Naše příroda s jednoduchou motivací - doložit, že téměř vše, co si lidé myslí o veverkách, je ve skutečnosti úplně jinak. Najdete ho tady

Aktuální zpravodajství ze stanice s fotografiemi najdete po kliknutí na odkaz "Zprávy ze stanice" v tomto sloupku níže.








Veveřácká kronika




Švédský stůl

(27.02.2012 - 09:06)
I veverky mají rády výběr. Divoká veverka Connie tentokrát z pestré jablečné nabídky preferovala to nejžlutější ze všech...

Bubula s jablkem

(22.02.2012 - 09:41)
Sameček Bubula se k nám dostal loni v dubnu, ve věku pouhých 7 dnů. Nálezci se ho nejprve pokoušeli krmit sami, ale když po dvou dnech jeho sourozenec (nalezený spolu s ním) zemřel, kontaktovali nás. Apatické a vysílené mládě s těžkým průjmem (kvůli nevhodnému krmení po nálezu) nakonec přežilo, trpí ale vzácnou vadou - vůbec mu nevyrostly horní zuby a dolní mu rostou mnohonásobně pomaleji než u zdravých veverek.

Bez horních zubů není Bubula schopen zpracovat obvyklou tvrdou veverčí stravu, a tak dostává speciálně pro něj připravenou směs nastrouhané zeleniny a ovoce, spařených a na kousky nakrájených ořechů, piniových semínek atd. I s handicapem Bubula žije šťastný život a patří k těm nejpřátelštějším veverkám, které naší záchrannou stanicí prošly.

Na snímcích je Bubula při "zápasu" s plátkem jablka, který mu spíše než jako potrava slouží jako nářadí k ranní rozcvičce.

Connie po porodu

(18.02.2012 - 08:52)
O blížícím se porodu divoké veverky Connie, žijící už téměř tři roky v těsném sousedství "areálu" naší záchranné stanice, jsme již několikrát psali. Několikanásobné matce Connie (jen v loňském roce odchovala tři vrhy mláďat) přálo štěstí, protože v den porodu konečně povolily tuhé mrazy a oteplilo se k nule.
Podle našich pozorování Connie porodila v úterý 14. února - v pondělí (13.2.) jsme ji zahlédli ještě "s plným bříškem", v úterý (14.2.) se celý den neukázala a ve středu (15.2.) se na krmítko přišla krátce najíst již výrazně hubenější a vyčerpaná z těžké chvilky. K chuti ji přišly nejen připravené plátky mrkve a jablka, vitamínové granule a ořechy z krmítka, ale i čerstvé pupeny třešně, pro které si vylezla do koruny sousedního stromu.
Všechny zde publikované snímky byly pořízeny ve středu 15.2. a je na nich tedy Connie jen několik hodin po porodu.

Játrovka

(15.02.2012 - 09:59)
Při pohledu na tři snímky z dnešního rána musí být každému jasné, proč veverka Játrovka zůstala natrvalo v naší záchranné stanici...
:-)

Connie před porodem

(12.02.2012 - 09:26)
Vrcholící mrazy posledních dnů a nocí (teplota padala pod -20 stupňů) přilákaly ke krmítku všechny divoké veverky žijící v okolí. Využívaly zde možnosti napít se vody (kterou jim v pravidelných intervalech obměňujeme, protože po cca hodině zamrzá), pochutnat si na čerstvé zelenině a ovoci a samozřejmě i na obvyklých vlašských ořeších.

Na většině snímků je nejstarší ze starousedlíků, brzy již tříletá samička Connie (její matkou byla veverka, vypuštěná před čtyřmi lety z naší záchranné stanice), ve vrcholném stádiu těhotenství. Na snímcích je vidět její obrovské bříško, které ji ale nebrání v rychlé reakci, například když se poblíž objeví dravý pták.

Do útrob krmítka

(09.02.2012 - 09:44)
Pro zajímavost nabízíme názorné "časosběrné" porovnání, kolik potravy zmizí ze speciálního krmítka pro veverky, umístěného na jednom z výpustných míst, kde jsme vraceli na podzim (tehdy tříměsíční) mláďata zpátky do přírody.
Na prvním snímku je dosypané krmítko, na druhém snímku je pohled do jeho útrob přesně po týdnu při naší další návštěvě. Jádra ořechů jsou ze skořápek vyloupaná záměrně. Za prvé se jich takto do krmítka vejde jejich větší množství, takže stačí krmítka objet a doplnit jednou týdně. A za druhé - pokud se krmítko zaplní ořechy ve skořápce, mají veverky tendenci ořechy odnosit a poschovávat, takže i jen jediná veverka dokáže obsah krmítka během několika hodin kompletně "vybílit". Naopak vyloupaná jádra ořechů veverky neschovávají a vždy si z krmítka odeberou jen takové množství, které jsou schopné jednorázově sníst.

Mrazy

(06.02.2012 - 10:08)
Noční mrazy v posledních dnech padají málem ke 20 stupňům, na což veverky, které u nás v záchranné stanici žijí natrvalo, reagují maximálním omezením pohybové aktivity. Z budek ve venkovních voliérách vylézají jen na několik minut brzy ráno kvůli jídlu a okamžitě se vrací do svých pečlivě zateplených budek, kde upadají do hlubokého spánku. Na snímcích jsou dva samečci - pětiletý Snake (rezavý) a ani ne roční Bubula (černý).

Porodnice

(02.02.2012 - 09:08)
Na snímcích je divoká veverka Connie ve vysokém stadiu těhotenství při důkladné obhlídce budky, zda by ji nemohla využít pro porod. Protože těhotným veverkám se bříško výrazně zvětšuje až těsně před porodem, odhadujeme podle tloušťky Connie, že by se radostná událost mohla odehrát během několika nejbližších dnů.
Čtenáře "Veveřácké kroniky" by mohlo zaujmout, že budka, kterou Connie obhlíží, je umístěná na stejném místě kmene starého ořešáku, kde původně visela budka, v níž "v přímém přenosu" (jak je popsáno v knize) před lety rodila divoká veverka Pinky. Budky jsme vyměnili před dvěma roky, kdy ta původní již přestala odolávat povětrnostním podmínkám.